Bekijk het origineel

Nader onderzoek in moordzaak Culemborg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Nader onderzoek in moordzaak Culemborg

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - Een neuroloog en een psychoneuroloog uit Nijmegen onderzoeken of het mogelijk is dat de 61-jarige P. van B. uit Varik een black-out heeft gehad, waardoor hij op 1 augustus met zijn auto voor de aanstormende intercitytrein Haarlem-Maastricht is gereden.

Bij die aanrijding in Culemborg kwam de echtgenote van de man om het leven.

Justitie verdenkt Van B. van moord, bleek gisteren voor de rechtbank in Arnhem. Volgens de officier van justitie had het echtpaar huwelijks- en financiële problemen. Justitie vindt het erg verdacht dat de auto op de handrem stond, zoals uit onderzoek bleek. Ook droeg de 59-jarige vrouw een autogordel, terwijl zij dat volgens haar kinderen bijna nooit deed, omdat ze die moeilijk los kon maken. Haar man wist dat, zei de officier van justitie.

De verdachte betoogde voor de rechtbank dat zijn vrouw juist altijd een autogordel droeg. Hij probeerde op het bewuste moment achteruit te rijden. Ook zou hij getracht hebben zijn vrouw uit de auto te duwen, maar dat mislukte. Van problemen tussen hem en zijn vrouw was geen sprake, zei hij. Van B. zegt dat hij is getroffen door een black-out, mogelijk veroorzaakt door slaaptabletten die hij gebruikte. Vaststaat dat de man via de verkeerde weghelft op de spoorwegovergang terecht is gekomen.

Zijn raadsman wees erop dat de politie zijn cliënt pas vijf dagen na het ongeluk aanhield. Volgens de raadsman kwam de politie onder meer op dat idee, omdat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) meldde dat er in het autowrak een doorgesneden kabel was aangetroffen. Later bleek dat een vergissing van het NFI, maar toen was de recherche al druk aan het spitten in de zaak, terwijl de verdachte vastzat.

De rechtbank heeft Van B. gisteren voorlopig op vrije voeten gesteld, omdat er onvoldoende ernstige bezwaren tegen de man zijn. De komende weken moet de man onder meer een dag naar het ziekenhuis voor neurologisch onderzoek. Mocht dat geen bewijs voor een black-out opleveren, dan moet het Pieter Baan Centrum in Utrecht de verdachte onderzoeken op toerekeningsvatbaarheid. Het vervolg van de strafzaak is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Nader onderzoek in moordzaak Culemborg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken