Bekijk het origineel

Risico's voor mariniers in Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Risico's voor mariniers in Irak "groter"

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Kamp (Defensie) erkent dat de risico's voor de Nederlandse militairen in Irak "iets groter zijn geworden." Dat zegt hij in reactie op de aanslag van gisteren op het Italiaanse hoofdkwartier in het zuiden van Irak, niet ver van de provincie waar 1100 Nederlandse militairen werken.

Naar aanleiding van de aanslag voerde bataljonscommandant D. Swijgman gisteren een hogere staat van alarm in. Dat betekent onder andere dat verplaatsingen worden beperkt tot de hoogstnoodzakelijke.

Kamp denkt er niet aan militairen terug te trekken. Zolang er met de bevolking kan worden samengewerkt en de risico's "overzichtelijk" zijn, kunnen de militairen blijven werken. Volgens Kamp komen de problemen in Irak dichterbij maar is het in Al Muthanna "relatief rustig. We hopen dat dat zo blijft."

Kamp wil niet direct een nieuwe veiligheidsanalyse maken. "Wij maken elke ochtend een veiligheidsanalyse, daar zijn wij permanent mee bezig. We kijken hoe de situatie is en of de risico's beheersbaar zijn", aldus Kamp.

Een meerderheid in de Tweede Kamer drong juist gisteren aan op een snelle nieuwe analyse over de veiligheid van de 1100 Nederlandse militairen in Irak. Die analyse moet nog komen voordat het kabinet -naar verwachting volgende week vrijdag- besluit over een verlenging van de Nederlandse missie met nog eens zes maanden. Mocht de missie worden verlengd dan zal waarschijnlijk de Luchtmobiele Brigade naar Irak gaan.

"De aanslagen in het zuiden van Irak komen nu dicht bij het gebied waar de mariniers opereren en dat kan niet zonder gevolgen blijven voor de veiligheidsanalyse", zegt VVD-kamerlid Wilders. Volgens zijn PvdA-collega Koenders staan inmiddels "alle seinen op rood" voor de gehele missie van Amerikanen, Britten en andere landen in Irak.

Het getroffen Italiaanse hoofdkwartier staat op ongeveer 20 kilometer van een Amerikaanse basis waar drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters staan en ongeveer tachtig Nederlandse militairen zijn gelegerd. Het grote Nederlandse kampement bij As Samawah, met ruim 600 militairen, ligt op slechts 80 kilometer van de plek van de aanslag.

Ook de vakbonden voor defensiepersoneel maken zich zorgen over de veilighe id van de militairen. "De veiligheidsmaatregelen moeten onmiddellijk worden aangescherpt en de mariniers moeten misschien zelfs zwaardere bewapening krijgen", zegt voorzitter J. Kleian van de christelijke militairenbond ACOM. Zijn collega W. van den Burg van de FNV-bond AFMP meent dat het onvermijdelijk is dat de onrust in de soennitische driehoek bij Bagdad zal overslaan naar het zuiden van Irak. "Als het erger wordt, komt er een moment waarop je je moet afvragen of je de taken nog wel kunt uitvoeren. Wij zijn daar om de Amerikanen en Britten te ondersteunen en te zorgen voor stabiliteit, maar oorlog voeren valt duidelijk niet onder het mandaat van de VN."

Zie ook pag. 6.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Risico's voor mariniers in Irak

Bekijk de hele uitgave van donderdag 13 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken