Bekijk het origineel

Schoonmaak vervuild Twentekanaal start

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schoonmaak vervuild Twentekanaal start

2 minuten leestijd

ENSCHEDE (ANP) - Een baggerbedrijf is gisteren met de grote schoonmaak van het vervuilde deel van het Twentekanaal begonnen. Het verontreinigde slib wordt afgezogen in bakken en naar een depot vervoerd, aldus een woordvoerder.

De verontreiniging is voor een groot deel veroorzaakt door de brand die eind augustus woedde bij bandenfabrikant Vredestein in Enschede.

Een enorme hoeveelheid giftige stoffen kwam in het bluswater terecht, waardoor het Twentekanaal tussen Hengelo en Enschede maandenlang was afgesloten voor scheepverkeer. In opdracht van Vredestein wordt gedurende ruim een maand de bodem schoongezogen tussen Vredestein en de Lonnekerbrug, circa 700 meter.

Een soort stofzuigerinstallatie op een drijvende ponton zuigt per uur 350 kubieke meter water en slibdeeltjes op en deponeert deze in bakken. Het slib bezinkt daar, waarna het water weer wordt teruggepompt in het kanaal. Volgens woordvoerder H. Westerhof van het baggerbedrijf zorgt het stofzuigen voor een geringe beroering van zwevende giftige stoffen. "We monitoren constant de opwerveling van deze stoffen."

Hoewel nog niet duidelijk is welke verontreinigde slibdeeltjes veroorzaakt zijn door de brand bij Vredestein, heeft dit bedrijf toch opdracht gegeven voor de baggeroperatie. "Zij zullen de kosten voor het baggerwerk dragen", zegt Westerhof.

Wie verantwoordelijk is voor de restschade door de brand is nog onduidelijk. Schepen konden geruime tijd het Twentekanaal tussen Hengelo en Enschede niet bevaren, waardoor deze bedrijven forse schade leden. Er zijn gesprekken gaande tussen Rijkswaterstaat en Vredestein over de schuldvraag. Volgens een woordvoerder van Vredestein is het bedrag van de totale schade nog niet te noemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Schoonmaak vervuild Twentekanaal start

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken