Bekijk het origineel

Vogels en klimaatverandering

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Vogels en klimaatverandering

2 minuten leestijd

In de achtertuin zit dagelijks een geelgroen vogeltje in de sneeuwbesstruiken. Een tjiftjaf zo te zien, maar om dat echt helemaal zeker te weten zou het diertje zijn geluid moeten laten horen, en dat doen ze niet in dit jaargetijde. Sterker nog, eigenlijk hoort dit soort beestjes momenteel in het Afrikaanse overwinteringsgebied te zitten. Maar net als enkele familieleden (de zwartkop bijvoorbeeld) heeft de tjiftjaf meer en meer de neiging om hier te overwinteren. Is dat weer een van de vele gevolgen van het veranderende klimaat? Het lijkt er wel op, maar het is ook niet uitgesloten dat overwinterende trekvogels nu vaker dan vroeger worden opgemerkt omdat veel meer mensen op de vogels letten.

Hoe het zij; er is inmiddels een hele reeks van planten- en diersoorten die zich hier nieuw gevestigd hebben onder invloed van de opwarming van het klimaat. Nieuw verschenen broedvogels als de graszanger en de kleine zilverreiger worden algemeen beschouwd als zuiderlingen die tot in ons land oprukken dankzij het veranderende klimaat. Natuurlijk ligt het dan voor de hand dat er ook vogels zijn die juist niets van de veranderingen moeten hebben en die hier verdwijnen of in aantal teruglopen. Daarover is in feite veel minder bekend, maar toch zijn er wel enkele vogels aan te wijzen die zich in noordelijke richting lijken terug te trekken.

Het meest sprekende voorbeeld is de kemphaan, die in de afgelopen halve eeuw een ongekende achteruitgang heeft vertoond. Algemeen wordt dat toegeschreven aan de geĆÆntensiveerde landbouw en ongetwijfeld heeft dat een grote negatieve invloed gehad. Maar het is zeker niet onwaarschijnlijk dat ook klimaatsverandering een rol speelt. Hetzelfde kan gezegd worden van de noordse stern. Deze vogel is beroemd om de enorme afstanden die tijdens de jaarlijkse trek worden afgelegd. Het broedgebied strekt zich uit vanaf het hoge noorden tot aan ons land. In de afgelopen decennia heeft de noordse stern een gestage achteruitgang laten zien en ook hier geldt weer dat er allerlei oorzaken zijn aan te wijzen, variĆ«rend van de toegenomen strandrecreatie tot en met de vervuiling van het oppervlaktewater. Maar het kan haast geen toeval zijn dat deze arctische broedvogel zich in het warmer wordende Nederland minder thuis voelt. Het veranderende klimaat brengt niet alleen maar extra soorten, sommige vogels verdwijnen juist. Vaak bijna onopgemerkt!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vogels en klimaatverandering

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 25 november 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken