Bekijk het origineel

Al Gore steunt kandidaat Dean

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Al Gore steunt kandidaat Dean

2 minuten leestijd

NEW YORK - Oud-vice-president Al Gore steunt oud-gouverneur Howard Dean van Vermont in de strijd om de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Gore maakte dit vandaag bekend in New York.

Gore's steun kan van grote betekenis zijn voor Dean bij de eerste tests van de Democratische stemming begin volgend jaar. In de opiniepeilingen ligt Dean voor op zijn naaste concurrenten in de staat New Hampshire, waar de eerste voorverkiezing wordt gehouden. Daarvóór echter vindt een opiniepeiling plaats in Iowa, waar Dean slechts over een kleine voorsprong beschikt.

"Deze steun van Gore kan in Iowa van grote betekenis zijn en daarmee krijgt Dean een belangrijke voorsprong op de andere Democratische kandidaten", aldus Gerald McEntree, de voorzitter van de vakbond voor gemeenteambtenaren die Dean steunt. Gore's steun voor Dean kwam voor velen als een verrassing, zeker voor senator Joseph Lieberman, die in 2000 samen met Gore het Republikeinse duo Bush-Cheney bestreed.

Lieberman wachtte ditmaal met het bekendmaken van zijn belangstelling voor de Democratische kandidatuur totdat Gore had beslist dat hij niet mee wilde doen. Lieberman hoorde indirect van Gore's beslissing via journalisten die om commentaar vroegen. "Ik blijf in de race en ben vaster dan ooit van plan om te vechten voor wat goed is voor mijn partij en voor mijn land", aldus Lieberman.

Volgens sommige bronnen zou Al Gore teleurgesteld zijn geweest in Lieberman omdat die de invasie in Irak in de Senaat goedkeurde. Howard Dean heeft zich tegen de oorlog uitgesproken. Dean wordt door sommige commentatoren beschouwd als een "te linkse" kandidaat voor de Democratische Partij, die onder Bill Clinton een stuk naar het midden opschoof. De steun van Gore zou Dean nu aanvaardbaarder maken voor de Democraten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Al Gore steunt kandidaat Dean

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken