"Miljoenen Freule-zaak ondergebracht in nepbedrijf"
VEENENDAAL - De verdwenen 10 miljoen euro van de Freule Lauta van Aysma-stichting blijken te zijn ondergebracht in het "nepbedrijfje" Planetary in Amerika waar de Zwitserse Canadees Martin Brodmann de gesprekpartner is. De Hongkong Shanghai Banking Corporation bemiddelde in de transactie.
Dat bleek gisteren tijdens het voorlopige getuigenverhoor voor de rechtbank in Utrecht. Bij de stichting, die is opgericht door de hervormde kerk in Veenendaal en die 73 bejaardenflats beheert, is door speculatie meer dan 10 miljoen euro verdwenen in een beleggingsproject in Amerika. De gemeente Veenendaal is mede gedupeerd, omdat zij borg stond voor de aflossingen.
Volgens kenners is Planetary een postbusbedrijfje "waar nog geen stoel te vinden is." Het geldbedrag van de Veenendaalse stichting is volgens de 61-jarige getuige Henk K. uit Den Haag nog steeds niet door Planetary in een project ondergebracht. Zowel K. als getuige Van de B. verwacht nog steeds dat het geld ooit terugkomt.
Van de B. vertelde de rechter vorig jaar Brodmann te hebben ontmoet in Zwitserland. Van de B. probeert met alle macht de gelden terug te halen. "Brodmann vertelde me dat het geld vanzelf terugkomt, waarop ik hem vroeg: "Waarom heb je het dan genomen?" Maar dat legde hij mij niet uit."
Adviseur van de stichting ir. Henk K. uit Den Haag hield bij hoog en bij laag vol dat Planetary in Amerika een terugbetalingsverplichting heeft en dat er geen risico's waren. De terugbetaling was niet vooraf overeengekomen. Dit gebeurde pas nadat Planetary de gelden van de bankgarantie had opgeëist. De schriftelijke bevestiging hiervan kon hij de rechter niet tonen omdat die door de FIOD in beslag genomen zou zijn. Een aspect waar hij zich gisteren meermalen beriep.
Henk K., die in deze zaak opereerde via een Zwitsers kantoor en een op het Maagdeneiland Virgin geregistreerd bedrijf met de naam Polyship, had de kantoren van Planetary nooit bezocht omdat het werk bij de bank gebeurde. Wel had hij onder andere navraag gedaan bij Planetary en er was geen acute aanleiding om niet met Polyship in zee te gaan.
Door de ING Bank is om nog steeds onduidelijke redenen de verklaring van deposito kosteloos omgezet in een bankgarantie. Alle adviseurs, ook de juristen van de bank, hebben verklaard dat er geen verschil in beide verklaringen zat. Van de B. faxte terug naar K: "Henk, stop met de BG. Een geblokt account kan niets mee gebeuren en een BG wel!"
Er werden enkele letters aan de bankgarantie toegevoegd en iedereen dacht dat het geld veilig was, totdat ruim een jaar later Planetary uit Amerika de gelden via de rechter met succes opeiste terwijl een tradingprogramma nog niet eens klaar was. Waarom het geld werd opgeëist, is voor K. nog steeds een raadsel. Als hij om uitleg vraagt, krijgt hij daarop nog steeds geen antwoord.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's