Bekijk het origineel

Drie raketten in Kabul ingeslagen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drie raketten in Kabul ingeslagen

2 minuten leestijd

KABUL (AP) - In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn de afgelopen nacht drie raketten ingeslagen. Geen van de raketten kwam terecht in de buurt van de plaats waar de loya jirga wordt gehouden. Wat de doelwitten waren, is nog onduidelijk.

Een van de raketten kwam terecht op een lemen huis in een woonwijk. Een andere raket trof een leeg veld, de derde ontplofte niet, zei de politie. Nergens vielen slachtoffers. Het Amerikaanse leger heeft gewaarschuwd voor aanslagen van Taliban-strijders op de loya jirga, de vergadering van 500 afgevaardigden uit het hele land die sinds zondag praten over een nieuwe grondwet.

De loya jirga heeft gisteren alsnog een vrouwelijke vice-voorzitter gekregen. Vrouwelijke afgevaardigden beklaagden zich erover dat zij niet in de leiding van de vergadering waren vertegenwoordigd. Na een heftige discussie besloot voorzitter Sibghatullah Mujadeddi daarop het aantal vice-voorzitters uit te breiden tot vier, van wie één vrouw.

Vrouwenrechten zijn een belangrijke kwestie op de loya jirga. De afgevaardigden kozen gisteren drie vice-voorzitters, allen mannen. Mujadeddi, een voormalig president en aanhanger van president Hamid Karzai, was zondag al tot voorzitter gekozen. Vrouwelijke afgevaardigden protesteerden en klaagden dat zij van het begin af aan in de minderheid waren doordat slechts 100 van de 500 afgevaardigden vrouw zijn. De vrouwen hielden vol, waarna Mujadeddi van het protocol afweek en een vrouw, de juriste Safia Sediqi, tot vierde vice-voorzitter benoemde.

De afgevaardigden moeten overeenstemming zien te bereiken over een ontwerpgrondwet van 160 artikelen, een proces dat weken in beslag kan gaan nemen. Naast de vrouwenrechten zijn er nog tal van andere vraagstukken die moeten worden opgelost, zoals de verdeling van de macht tussen de regering in Kabul en de krijgsheren in de provincies.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Drie raketten in Kabul ingeslagen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken