Bekijk het origineel

Verdachte zwijgt in zaak Freule-stichting

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verdachte zwijgt in zaak Freule-stichting

2 minuten leestijd

VEENENDAAL - Adviseur ir. Henk K. heeft gisteren tijdens het vervolg op het voorlopig getuigenverhoor voor de Utrechtse rechtbank inzake de Veenendaalse Freule Lauta van Aysma-stichting geweigerd informatie te geven. Ook bleek dat de penningmeester van de Freule-stichting weinig overleg had met de andere bestuursleden en de centrale kerkenraad.

K. beriep zich met succes op zijn verschoningsrecht. Hij vertelde niet met welke bank hij een programma in Amerika zou opzetten. De rechter honoreerde de weigering omdat K. daarmee mogelijk een veroordeling kan voorkomen.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) zou zeer geĆÆnteresseerd zijn in het antwoord van K. Deze voerde tevens aan dat hij in dergelijke zaken geheimhoudingsplicht heeft en schending hiervan desastreus is voor zijn positie in de financiĆ«le wereld.

De advocaat van de gemeente wil toch de naam van de bank weten om te kunnen beoordelen of het geen malafide bank is en gaat onderzoeken of hij in beroep kan gaan tegen het verschoningsrecht.

De rechter vervolgde de zitting met het verhoren van zowel voorzitter A. O. als secretaris G. W. L. van de Freule-stichting, die beiden vertelden tot de datum in mei vorig jaar amper geweten te hebben wat het woord bankgarantie inhield. Beiden zaten samen met Chris v. H. als hervormd kerkenraadslid in het Freule-bestuur.

O. heeft een document getekend zonder te weten wat erin stond, waardoor 10 miljoen euro verdween. Hij werd onder druk gezet om zaterdags te tekenen, omdat anders de transactie's maandags niet zou kunnen doorgaan.

De ondertekening ging de tekeningsbevoegdheid van 5000 euro te boven. Naderhand maakte de ING-bank zich daar zorgen over. Volgens O. was die regel in de statuten in de praktijk nooit een probleem geweest.

L. vertelde nooit geweten te hebben dat de post van de ING rechtstreeks bij penningmeester Van H. werd bezorgd. Ook de accountant had dit nooit verteld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Verdachte zwijgt in zaak Freule-stichting

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken