Bekijk het origineel

Dordrecht niet schuldig aan verzakte woningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dordrecht niet schuldig aan verzakte woningen

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Dordrecht is niet aansprakelijk voor verzakkingen van woningen in die gemeente.

Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag gisteren. Dordrecht hoeft er volgens het hof niet voor in te staan dat "nooit schade zal ontstaan" door een verouderd rioolstelsel. Ook staat niet vast dat schade aan woningen per definitie door kapotte rioleringen is ontstaan.

De Vereniging Platform Fundering had de zaak over de funderingsproblematiek in Dordrecht aangespannen. Zij was in hoger beroep gegaan in een poging haar gelijk te halen in een zich jarenlang voortslepende kwestie. Centraal daarin staat de vraag wie verantwoordelijk is voor de verzakkingen en scheuren in woningen in het centrum van Dordrecht.

Volgens de vereniging zijn duizenden huiseigenaren in Dordrecht en andere steden het slachtoffer van slecht rioolonderhoud door gemeenten. Volgens de Belangen Vereniging Funderingsproblematiek (BVFP) uit Dordrecht loopt de schade aan woningen door een te lage grondwaterstand alleen al in Dordt op tot 100 miljoen euro. Zij wil dat de gemeente haar fouten erkent en een riante schadevergoeding aan gedupeerden betaalt.

Dordrecht biedt huiseigenaren wel een subsidie van bijna 7000 euro per woning of een lening van 27.700 euro met lage rente. Volgens de BVFP zijn deze bedragen te klein om groot onderhoud te kunnen plegen. De schade per woning zou volgens berekeningen van de vereniging 65.000 euro bedragen. Dat is voor een gemiddeld huishouden nooit op te brengen, aldus voorzitter A. Van Wensen. Hij denkt dat de sociale kosten voor Dordrecht op termijn veel hoger uitpakken dan de kosten voor onderhoud en herstel. "Straten beginnen nu al te verpauperen, de verzakte huizen worden onverkoopbaar. De mensen die zo'n huis willen kopen, krijgen er geen hypotheek op." De BVFP zal zich beraden op andere stappen na de uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Dordrecht niet schuldig aan verzakte woningen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken