Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Meer aandacht voor Limburgs op school"

1 minuut leestijd

MAASTRICHT (ANP) - Limburgse scholen moeten in hun lessen structureel aandacht besteden aan de Limburgse taal. Dat blijkt uit een enquête van de Raod veur 't Limburgs en het Bureau Streektaal Nederlands-Limburg onder 2500 Limburgers.

Het bureau overhandigde zijn eindrapport gisteren aan de Limburgse gedeputeerde voor cultuur, O. Wolfs.

De geënquêteerden vinden verder dat er ook bij officiële gelegenheden meer Limburgs moet worden gesproken, dat ouders hun kinderen zo veel mogelijk in het Limburgs moeten opvoeden en dat er meer Limburgs moet worden gesproken op de regionale radio en televisie.

De Raod veur 't Limburgs heeft in een eveneens gisteren gepresenteerde publicatie de enig juiste spelling voor Limburgse dialecten samengesteld. Het basisprincipe is dat elke klank die hetzelfde wordt uitgesproken waar dan ook in Limburg, hetzelfde geschreven wordt. "Als je Limburgs leert schrijven, leer je geen Nederlands af", relativeert streektaalfunctionaris P. Bakkes het vaststellen van regels voor het schrijven van dialect.

Gedeputeerde Wolfs kreeg uit handen van de streektaalfunctionaris ook nog een publicatie die vrij vertaald heet: "Het is niet alleen een kwestie van geduld", verwijzend naar een lied van de Limburgse groep RowwenHeze. Daarin wordt erop aangedrongen kinderen op basisscholen die (nog) dialect spreken financieel te belonen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 23 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken