Bekijk het origineel

Noorderlicht of toch de paarden uit het RD?

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Noorderlicht of toch de paarden uit het RD?

Jolien Hiemstra kiest Krantenfoto van het jaar 2003

5 minuten leestijd

Een deskundige kinderjury liep vorige week rond in een groot kantoor in Rijswijk. In dat kantoor, van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP), worden heel veel nieuwsberichten en foto's gemaakt voor de kranten in Nederland. Uit al die foto's zochten de kinderen vorige week de Krantenfoto van het jaar 2003.

Meer dan honderd foto's hangen klaar in de gangen van het ANP, om door zo'n veertig kinderen bekeken te worden. Jolien Hiemstra is er ook bij. Zij heeft met haar klas foto's uit het Reformatorisch Dagblad geknipt.

Zenuwachtig

Een beetje zenuwachtig is ze wel. Vanmorgen vroeg is ze Lemelerveld uitgereden, om vandaag deel uit te maken van de kinderjury. Samen met de andere kinderen uit groep 8 van De Regenboog in Lemelerveld heeft ze foto's uitgezocht en opgestuurd. Vandaag kiest ze met kinderen uit het hele land de beste foto. Voor de verkiezing begint, vertelt iemand van de stichting Krant in de Klas eerst wat ze vandaag precies gaan doen.

"Waarom worden er eigenlijk foto's in de krant gezet?" vraagt Hans Westra Hoekzema van de stichting. Daar weten de kinderen van de kinderjury het antwoord wel op. "Foto's bij een verhaal laten zien wat er gebeurt. Bijvoorbeeld als het gaat over de oorlog in Irak." "En waar ga je vandaag op letten, als je naar al die foto's kijkt?" Weer klinken de antwoorden uit de zaal: "Ze moeten niet zo eng zijn", zegt een klein meisje. "Ik vind natuurfoto's mooi." "Ik hoor het al", zegt Hans Westra Hoekzema. "We hebben vandaag een deskundige jury."

Duizend per dag

Het ANP zorgt ervoor dat het nieuws op de redactie van de kranten terechtkomt. Dat nieuws komt van over de hele wereld. Het ANP stuurt zo'n 1000 foto's per dag naar de kranten, via de satelliet. Die foto's gaan via de satelliet naar Apeldoorn, waar het Reformatorisch Dagblad zit, maar ook naar bijvoorbeeld de Haagse Courant, die in een gebouw aan de overkant van het ANP zit! Omdat het wel 1000 foto's per dag zijn, is het al heel bijzonder als een foto de krant haalt, laat staan als hij hier vandaag hangt.

Prinsjesdag

In drie rondes worden de foto's gekozen. Er zijn vier groepen foto's: Binnenland, Buitenland, Sport en Regionaal. Jolien uit Lemelerveld tuurt ingespannen naar de foto's.

Op de foto die ze uit het RD heeft geknipt zie je twee paarden, gehuld in rode wolken. Het ziet er eng uit. Sommige kinderen denken dat de paarden doodgaan, maar Jolien vertelt dat de paarden oefenen voor Prinsjesdag. Op het strand van Scheveningen leren de paarden niet te schrikken als er iets onverwachts gebeurt. Stel je voor dat iemand op Prinsjesdag een rookbom of een verfbom naar de Koningin gooit, dan lopen de paarden toch rustig door.

Natuurlijk hangt er een foto van prinses Amalia. De geboorte van de dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima herinneren de kinderen zich nog goed. Matthijs: "Ik vind het een belangrijke foto, omdat het dit jaar gebeurd is. Volgend jaar hangt zo'n foto er niet meer."

Irak

Er hangen ook veel foto's waarop je soldaten ziet. Op één foto zie je een jongetje tussen militairen staan. Op een andere foto zie je een kind dat door een soldaat wordt gedragen. Ook dit jaar is er op veel plaatsen in de wereld gevochten. Denk maar aan de oorlog in Irak en aan de onrust tussen Israël en de Palestijnen.

Bij het regionale nieuws doen foto's van dieren het goed. In Ouwehands Dierenpark is een zeldzaam wit leeuwtje geboren, en dat levert een mooie foto op. Ook ongelukken en branden worden veel gekozen, vooral als de brandweer daarbij in actie komt. In Australië hebben studenten van de Delftse universiteit dit jaar een race gewonnen met hun zelfgemaakte zonnewagen. Ze legden hiermee maar liefst 3000 kilometer af. De vroegere Nederlandse astronaut Wubbo Ockels hielp hen dit voertuig te maken. Op een van de foto's is te zien hoe deze platte wagen over de Erasmusbrug in Rotterdam rijdt.

Kiezen

Na de eerste ronde zijn er van de honderd foto's nog zo'n veertig over. Opnieuw mag Jolien drie foto's uitkiezen. "Deze ronde is makkelijk", vindt Matthijs, die bij Jolien in de groep zit. "Er hangen veel minder foto's." In verschillende groepen hangen foto's die Jolien ook heeft gekozen. De foto uit het RD met de paarden erop die zij opstuurde, is blijven hangen! Zou het de winnende foto worden?

Gekleed in bodywarmers en T-shirts van 'hun' krant maken kinderen uit het hele land opnieuw hun keuze. Nu wordt het spannend. In een kamer worden de vier foto's die het meest gekozen zijn, op een tafel neergelegd. Welke foto wordt de Krantenfoto van het jaar 2003? Een voor een bekijkt Jolien de foto's. De foto die zij opstuurde, is een van de vier winnende foto's geworden! Toch geeft ze 'haar' foto niet de eerste prijs. "Deze vind ik de mooiste", zegt Jolien. Het is een plaatje van het noorderlicht. "Ik vind deze foto heel knap. Dat licht maakt het erg bijzonder."

Terwijl de stemmen geteld worden, doen de kinderen een quiz. Welke foto gaat het winnen? Mounir Rmlila mag een voor een de enveloppen openen waarin de winnende foto's zitten. Jolien heeft het goed gezien. De foto van het noorderlicht is Krantenfoto van het jaar 2003 geworden. 'Haar' foto eindigt op de tweede plaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Noorderlicht of toch de paarden uit het RD?

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken