Bekijk het origineel

Sjeik: Hoofddoeken verbieden terecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Sjeik: Hoofddoeken verbieden terecht

4 minuten leestijd

CAIRO (ANP/AFP) - Sjeik Mohammed Sayed Tantawi van de vooraanstaande soennitische universiteit al-Azhar in Egypte vindt dat Frankrijk in zijn recht staat het dragen van hoofddoeken op scholen te verbieden. Dit zei hij gisteren in een officiële verklaring. Voorafgaande aan zijn ontmoeting met de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Nicolas Sarkozy, zei de sjeik dat de hoofddoek een goddelijke verplichting is. Maar hij benadrukte dat landen die niet islamitisch zijn, het recht hebben moslimvrouwen het dragen van een hoofddoek te verbieden.

Celstraffen voor Belgische voetbalfans

BRUGGE (ANP) - De rechtbank in Brugge heeft gisteren celstraffen opgelegd aan vier voetbalfans, die drie Turkse voetbalsupporters vorig jaar zwaar mishandelden. De Belgische hoofdverdachte moet twee jaar de cel in. Drie andere fans hebben voorwaardelijke straffen tot anderhalf jaar gekregen. Volgens de rechtbank maakte het viertal zich schuldig aan racistisch getinte misdrijven tegen fans van de Turkse club Galatasaray, na een Europese wedstrijd tegen Club Brugge, vorig jaar. Daarbij werden de Turken uit hun auto gesleurd en zwaar getrapt en geslagen.

Vuurwerkfabriek China ontploft: 35 doden

PEKING (ANP/AFP) - Door een explosie in een Chinese vuurwerkfabriek zijn gisteren zeker 35 werknemers omgekomen. Bijna twintig gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, meldde het persbureau Xinhua. De ontploffing gebeurde in twee panden van het fabriekscomplex in de stad Shuangmiaozi, in het noordoosten van het land. De medewerkers waren juist druk bezig met de productie van het vuurwerk. De twee panden zijn volledig verwoest. Gebouwen in de omgeving raakten beschadigd.

Turkije staat film over Armeense genocide toe

ISTANBUL (AP) - Het Turkse ministerie van Cultuur heeft toestemming gegeven voor de vertoning van een film over de genocide op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse rijk. Wel zal minstens één scène uit de film worden geschrapt. De Armeniërs zeggen dat een campagne tijdens en na de Eerste Wereldoorlog om de Armeense minderheid uit het oosten van Turkije te verdrijven, aan 1,5 miljoen Armeniërs het leven heeft gekost. Turkije zegt dat het er veel minder waren en bestrijdt dat er een welbewuste campagne is geweest om de Armeniërs uit te roeien.

Man twee dagen vast onder boekenlawine

NEW YORK (AP) - Een 43-jarige straatverkoper van boeken en tijdschriften is in New York bedolven onder de vele duizenden geschriften die hij in zijn appartement bewaarde. De man had zo veel boeken en tijdschriften over zich heen gekregen, dat hij niet in staat was zichzelf te bevrijden. De brandweer ontzette de man maandag, twee dagen nadat hij de papierberg over zich heen had gekregen. De man is met lichte verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Gezondheid beklaagde ex-SS'er gaat achteruit

HAGEN (AP) - De rechtbank in de Duitse stad Hagen heeft gisteren in het proces tegen de Nederlandse oud-SS'er Herbertus Bikker een gerontoloog gehoord over de gezondheidstoestand van de verdachte. Volgens zijn advocaten is de bejaarde Bikker, die niet aanwezig was bij de zitting van gisteren, nauwelijks meer in staat het proces te volgen en gaat zijn gezondheidstoestand snel achteruit. Bikker staat terecht voor de moord in 1944 op verzetsman Jan Houtman.

Argentinië krijgt vrouw in hooggerechtshof

BUENOS AIRES (AP) - De Argentijnse president, Nestor Kirchner, heeft gisteren Carmen Argibay, een rechter bij het Internationale Strafhof in Den Haag, benoemd tot lid van het Argentijnse hooggerechtshof. De 64-jarige Argibay wordt het tweede vrouwelijke lid van dit rechtscollege in de Argentijnse geschiedenis. Kirchner riep na zijn ambtsaanvaarding in mei 2003 op tot hervorming van de rechterlijke macht, die volgens hem in de voorgaande jaren ernstig te kort was geschoten. Hij liet de oproep vergezeld gaan van maatregelen, waardoor inmiddels drie rechters van het hooggerechtshof hun koffers hebben gepakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Sjeik: Hoofddoeken verbieden terecht

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 december 2003

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken