Bekijk het origineel

Rau: Wees consequent inzake hoofddoekbeleid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Rau: Wees consequent inzake hoofddoekbeleid

1 minuut leestijd

FRANKFURT (AP) - De Duitse president Johannes Rau, die zich kritiek op de hals had gehaald met zijn standpunt inzake het hoofddoekdebat, heeft zich gisteren in de krant Welt am Sonntag verdedigd met een pleidooi voor een consequent beleid ten aanzien van religieuze symbolen in openbare instellingen.

Rau was de afgelopen week door verschillende critici aangesproken op zijn neutrale presidentiële status, die hij met zijn uitlatingen zou hebben geschonden.

Rau beklemtoonde dat hij geen standpunt voor of tegen het dragen van een hoofddoek door moslimonderwijzeressen had ingenomen. Hij had slechts willen benadrukken hoe belangrijk het is dat de verschillende godsdienstige groeperingen een gelijke behandeling krijgen.

Rau kreeg kritiek van onder anderen parlementsvoorzitter Wolfgang Thierse en van de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, Karl Lehmann. Rau had gezegd dat de Duitse grondwet vereist dat bij een verbod op het dragen van een hoofddoek ook het dragen van een monnikspij of kruis wordt verboden. Hij zei tegenover Welt am Sonntag dat hij daarmee niet het christelijke erfgoed op het spel had gezet, maar de geloofwaardigheid daarvan juist had gediend.

Velen in Duitsland, onder wie Thierse en Lehmann, zien in de islamitische hoofddoek eerder een politiek dan een religieus symbool.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Rau: Wees consequent inzake hoofddoekbeleid

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken