Bekijk het origineel

EU-parlement opgeschrikt door aantal bombrieven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU-parlement opgeschrikt door aantal bombrieven

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Het Europees Parlement is gisteren geconfronteerd met enkele bombrieven. Een ervan ontplofte in het gebouw van deze EU-instelling in Brussel, een andere in het kantoor van een afgevaardigde in Manchester. Niemand raakte gewond.

Eind december arriveerden er soortgelijke poststukken bij voorzitter Prodi van de Europese Commissie en bij president Trichet van de Europese Centrale Bank. Ook bij Europol en Eurojust, twee instanties die zijn gevestigd in Den Haag, kwamen toen enveloppen met explosieven binnen.

Een eerste pakketje dat gisteren in de Belgische hoofdstad voor opschudding zorgde was gericht aan de Duitser Pöttering, de fractieleider van de christen-democraten, die zijn verenigd in de Europese Volkspartij (EVP). Toen een medewerkster het opende, ontstond er een steekvlam.

Hetzelfde gebeurde in Manchester met een brief voor de Britse socialistische europarlementariër Titley. Een derde bombrief, die was geadresseerd aan de Spaanse christen-democraat Salafranca, werd tijdig op de werkkamer van de betrokken politicus onderschept en later door de politie onschadelijk gemaakt. In alle gevallen betrof het een bruine enveloppe van het formaat waarin mensen bijvoorbeeld boeken en videobanden versturen.

De meeste leden van het EP keerden gisteren terug van het kerstreces en gingen aan de slag met de in de afgelopen weken ontvangen post. Volgens een woordvoerder van de EU-volksvertegenwoordiging lagen er na twee weken van afwezigheid in totaal zo'n 10.000 brieven op hen te wachten. Hij sprak er zijn verontrusting over uit dat er blijkbaar enkele pakjes de veiligheidscontrole zijn gepasseerd zonder dat er iets verdachts is opgemerkt. Alle post gaat door een scanner om ze te onderzoeken op explosieve stoffen. Voorzitter Cox bekijkt of verdere maatregelen nodig zijn. Na de incidenten wemelde het in en rond het gebouw van het Parlement van brandweerlieden, agenten en explosievendeskundigen.

De bombrieven, die bestemd waren voor de afgevaardigden uit het EP, blijken van dezelfde makelij als de exemplaren die vorige maand bij andere organen en functionarissen van de EU werden afgeleverd. Ze zijn bijna allemaal rond 22 december gepost in de Italiaanse stad Bologna.

Het is nog onduidelijk wie er achter de actie zit, maar de autoriteiten richten de aandacht vooral op anarchisten in Italië. De linkse krant La Repubblica uit dat land ontving onlangs een schrijven van een groepering die zich aanduidde als de Informele Anarchistische Federatie. Enkele dagen voor de mislukte aanslag op Prodi dreigde die met een anti-Europese campagne. Zij kondigde aan "het repressieve controleapparaat dat de democratische show van de Europese orde leidt" te willen treffen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

EU-parlement opgeschrikt door aantal bombrieven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 6 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 15 Pagina's

PDF Bekijken