Bekijk het origineel

Bloemen en groenten kweken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bloemen en groenten kweken

2 minuten leestijd

Het kweken van eigen groenten en bloemen is leuk en helemaal niet moeilijk. Het zaaien van eigen planten, groente of bloemen kan zowel buiten als binnen plaatsvinden. Vanaf februari kan er (binnen) voorgezaaid worden.

Veel zaden zijn van eenjarige planten die van origine uit zuidelijke streken komen. Deze soorten kiemen het beste bij een bodemwarmte van ongeveer 20 graden Celsius. Om deze temperatuur te bereiken, kan het zaaibakje boven de verwarming worden gezet. Doe in de bak zaai- en stekgrond en maak deze met een plantenspuit nat. Strooi het zaad er zo fijn mogelijk overheen en bedek het met een dun laagje zand. Geef nu weer met de plantenspuit water. Schrijf op een plantensteker de naam van de te zaaien plant en zet hem in de bak. Sluit het deksel van de zaaibak. Al na enkele dagen verschijnt vaak het eerste groen. Staan de plantjes erg dicht op elkaar, haal dan wat exemplaren weg.

Hebben de zaailingen meer dan twee blaadjes, dan kunnen ze worden verspeend. Haal ze voorzichtig uit de bak. Plant ze dan stuk voor stuk in een potje, gevuld met potgrond. Daarin zit voeding waardoor de zaailing zich snel zal ontwikkelen.

Afharden

Hoe groter de plantjes groter, hoe beter ze tegen lage temperaturen kunnen. Dit heet afharden. Zet de planten echter nooit buiten als het overdag vriest of als het erg guur is. Overigens kunnen veel soorten meteen op de plaats van bestemming worden gestrooid. Kijk eerst op de verpakking van het zaad in welke periode dat het beste kan gebeuren.

Meer info: www.intratuin.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Bloemen en groenten kweken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 17 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken