Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Zonder godsdienst geen moraal meer"

2 minuten leestijd

HILVERSUM - De moraal in onze samenleving verslechtert als mensen geen godsdienst meer aanhangen. Dat zei kardinaal Simonis gisteren in het RKK-televisieprogamma Kruispunt in een reactie op de dodelijke schietpartij op het Terra College in Den Haag.

"Ik zou het liefst zwijgen en diep nadenken", aldus de leider van de Nederlandse bisschoppen. "Waar zijn we aan toe en wat kunnen wíj hier van leren? We zijn geneigd te denken aan de boze mensen in de wereld, maar er is iets mis in de samenleving met ons allemaal."

Volgens hem is de huidige samenleving te individualistisch. "Het is erg gericht op mijn ik. Maar ik ben een sociaal wezen." Over de veranderde moraal zei Simonis: "Godsdienst en moraal zijn altijd samengegaan. De meeste mensen zijn zo zwak dat zonder godsdienst de moraal al gauw verslechtert."

Simonis wil de integratie van allochtonen geslaagd noch mislukt noemen. "De integratie verloopt uitermate moeizaam."

"Vele honderden" mensen hebben zaterdag in Zoetermeer afscheid genomen van de dinsdag neergeschoten conrector en leraar H. van Wieren, inwoner van deze plaats. Het is volgens een woordvoerder van de familie "heel mooi en zonder wanklank" verlopen. De familie is daar erg dankbaar voor.

Er waren zo nu en dan emotionele momenten, maar er is ook nogal wat gebeurd, zei de woordvoerder. De familie heeft het ook gewaardeerd dat de filmende pers de gevraagde afstand heeft bewaard. "Er zijn helemaal geen lelijke dingen gebeurd."

De familie had voor twee momenten gekozen: zaterdag de condoleance, vandaag de crematie in Rijswijk. Minister Van der Hoeven van Onderwijs en vice-premier De Graaf waren daarbij aanwezig.

Ook de gemeenteraad in Zoetermeer herdenkt vanavond de vermoorde Van Wieren. Hij was raadslid voor D66. De speciale bijeenkomst begint om 20.00 uur en is openbaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 19 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken