Bekijk het origineel

Opnieuw vrijspraak ex-SGP-secretaris

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Opnieuw vrijspraak ex-SGP-secretaris

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Voormalig SGP-secretaris D. N. (58) en zijn zoon (28) zijn ook in hoger beroep vrijgesproken van ontucht. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren bovendien bepaald dat een gespreksverslag van een gezinstherapeute ten onrechte aan het strafdossier is toegevoegd.

Het is voor de tweede maal dat een rechtbank de voormalig algemeen secretaris vrijspreekt. N. werd in 2000 aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van zijn inmiddels 22-jarige dochter. Later werd ook de zoon in verband met deze zaak aangehouden.

De officier van justitie in Haarlem eiste twee jaar cel celstraf voor seksueel misbruik. De rechtbank sprak vader en zoon evenwel vrij, waarna justitie in hoger beroep ging. Advocaat-generaal Y. Kruymer bij het Amsterdamse gerechtshof liet de beschuldiging van seksueel misbruik vallen en bracht die terug tot ontucht met een eis van een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Het gerechtshof komt tot de conclusie dat er geen wettig bewijs is dat N. zich heeft misdragen. De rechtbank betitelt het aan het strafdossier toegevoegde verslag van een gezinstherapeute als onrechtmatig. Er was geen toestemming van vader en zoon om het verslag vrij te geven, aldus de rechtbank. De psychiater, die de dochter voor een ernstige psychiatrische stoornis behandelde, had het verslag aan de politie gegeven en de dochter gemaand om aangifte te doen.

Het vrijgeven van de rapportage was ook tegen de zin van de betrokken gezinstherapeute, zo bleek veertien dagen geleden tijdens de zitting. Zij beriep zich toen op haar geheimhoudingsplicht over de inhoud van de gespre kken, die volgens haar "niet waren bedoeld voor de waarheidsvinding." Ook dat was terecht, aldus het Hof dat meent dat de verdachte geen belang meer heeft bij de bespreking.

De advocaat van N., mr. L. Heukels, toont zich tevreden. "Juridisch is het een uitstekende uitspraak. Het is principieel van belang dit soort zaken geheim blijft, anders durft niemand meer naar een arts of een psychiater in Nederland. Jammer is wel dat het hof zich niet inhoudelijk uitspreekt, in tegenstelling tot de rechtbank in Haarlem. Die achtte ook met de rapportage erbij geen bewijs voor vervolging aanwezig."

Het openbaar ministerie heeft nog veertien dagen om in cassatie te gaan. Overigens dient vandaag bij het regionaal medisch tuchtcollege een zaak die N. heeft aangespannen tegen de betrokken psychiaters.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

Opnieuw vrijspraak ex-SGP-secretaris

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 17 Pagina's

PDF Bekijken