Bekijk het origineel

Uitsluitingen in Iran deels teruggedraaid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Uitsluitingen in Iran deels teruggedraaid

2 minuten leestijd

TEHERAN (AP) - De Iraanse Raad van Hoeders is gisteren voor een deel teruggekomen op de diskwalificatie van ruim eenderde van de 8200 kandidaten, onder wie 80 hervormingsgezinde parlementsleden, voor de verkiezingen van 20 februari. Tweehonderd van de uitgesloten kandidaten mogen alsnog meedoen en dat zullen er meer worden, beloofde raadslid Abbas Kadkhodaei.

Hervormers noemden het besluit een positieve ontwikkeling, maar zeiden pas tevreden te zijn als alle uitgesloten kandidaten mogen meedoen. Zij zeiden hun zitstaking in de lobby van het parlementsgebouw te zullen voortzetten zolang dit niet is gebeurd. Een lid van het conservatieve Genootschap van de Islamitische Coalitie, Habibollah Asgaroladi, waarschuwde de parlementsleden voor "onplezierige gevolgen" als zij hun actie voortzetten.

Kadkhodaei zei dat de raad op advies van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei de diskwalificaties nog eens had getoetst en er 200 goed had bevonden. Hij noemde geen namen, maar zei dat deze "trend" wordt voortgezet.

De Raad van Hoeders is een orgaan van twaalf door Khamenei benoemde conservatieve geestelijken. De raad veroorzaakte vorige week een politieke crisis door te verklaren dat eenderde van de 8200 kandidaten niet voldoet aan de criteria die aan een kandidaat moeten worden gesteld. Progressieve politici beschuldigden de raad de uitslag van de verkiezingen naar zijn hand te zetten.

Woensdag gloorde er hoop voor de hervormers, toen Khamenei de raad opdracht gaf zijn beslissing te herzien. Vice-minister van Binnenlandse Zaken Morteza Moballegh, die belast is met de organisatie van de verkiezingen, waarschuwde zaterdag dat hij de verkiezingen zou annuleren als de Raad van Hoeders de diskwalificatie niet ongedaan zou maken. Zondag liet de raad echter opnieuw weten dat parlementariërs die de islam of de grondwet niet trouw zijn, niet mee mogen doen aan de verkiezingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Uitsluitingen in Iran deels teruggedraaid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken