Bekijk het origineel

EU sluit grenzen voor Thaise kip

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

EU sluit grenzen voor Thaise kip

Vermoedelijk opnieuw dode door vogelgriep

3 minuten leestijd

DEN HAAG/BANGKOK - De Europese Unie heeft gisteren de grenzen gesloten voor Thais kippenvlees en kipproducten. Het importverbod is met terugwerkende kracht op 1 januari ingegaan en loopt tot zeker 2 februari. Dit gebeurde enkele uren nadat de Thaise overheid had erkend dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart. Inmiddels is in Thailand vermoedelijk een 56-jarige man aan het virus overleden.

Thailand heeft waarschijnlijk geen kippenvlees dat met het vogelgriepvirus is besmet naar Nederland geëxporteerd. Het laatste vlees uit Thailand is ons land 8 januari binnengekomen. Dit komt van kippen die zes tot zeven weken eerder zijn geslacht. Toen was er, voorzover het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) weet, nog geen sprake van vogelgriep in Thailand.

Het eten van besmet vlees is overigens ongevaarlijk, aldus het PVE gisteren. Het virus kan alleen op mensen worden overgedragen door langdurige blootstelling aan levend pluimvee. Iedereen kan met een gerust hart kip of eieren eten, stelt het ministerie van Volksgezondheid.

Nederland importeert relatief weinig kip uit Thailand. In 2002 haalde ons land ongeveer 24.000 ton uit het Aziatische land. De invoer van kippenvlees uit alle landen is 205.000 ton. Nederland produceert zelf drie keer zoveel.

Het vlees uit Thailand wordt volgens het PVE gebruikt voor bijvoorbeeld kipnuggets en kipburgers. Het importverbod leidt waarschijnlijk niet tot tekorten in de supermarkten of snackbars. Producenten zullen nu kip uit bijvoorbeeld Brazilië halen. Kip wordt ook niet duurder, zo verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel.

In Thailand is vermoedelijk voor het eerst iemand overleden aan vogelgriep. De 56-jarige man is bezweken aan een zware longontsteking. Bloedmonsters moeten uitwijzen of hij daadwerkelijk vogelgriep had. De Thai was een van drie verdachte gevallen. Bij twee jongens is al vastgesteld dat ze drager van het virus zijn. Hun toestand is kritiek.

De Thaise regering heeft lange tijd ontkend dat het vogelgriepvirus in het land rondwaart. De overheid had tot nu toe volgehouden dat het slachten van miljoenen kippen nodig was omdat er andere ziektes, zoals kippencholera en bronchitis, waren uitgebroken.

Premier Thaksin Shinawatra zei gisteren echter dat er "zeer waarschijnlijk" vogelgriep was opgedoken. Thaise volksvertegenwoordigers repten donderdag al van een uitbraak. Ze betichtten de regering ervan de uitbraak stil te willen houden uit vrees voor internationale handelsmaatregelen. Nadat de regering eindelijk had toegegeven dat het land is getroffen door het virus, schortte ze gelijk de export van kippenvlees, kipproducten en eieren op.

Het virus lijkt zich inmiddels verder over Azië te verspreiden. Ook in Cambodja is onder de kippenpopulatie vogelgriep uitgebroken, zo werd gisteren bekendgemaakt. Vietnam, Japan en Zuid-Korea kampen ook met een uitbraak.

Tot nu toe waren alleen in Vietnam mensen besmet geraakt, van wie er inmiddels vijf zijn overleden. Volgens de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, zijn in Vietnam intussen 25 van de 64 provincies 'besmet'. Dat zijn er zes meer dan eerder deze week, maakte de organisatie gisteren in Hanoi bekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

EU sluit grenzen voor Thaise kip

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken