Bekijk het origineel

Spoedoverleg vogelgrieplanden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Spoedoverleg vogelgrieplanden

4 minuten leestijd

BANGKOK (AP) - De Aziatische landen die door vogelgriep zijn getroffen zijn gisteren in de Thaise hoofdstad Bangkok bijeengekomen om met andere landen en vertegenwoordigers van internationale gezondheidsorganisaties te bespreken hoe kan worden voorkomen dat de ziekte zich over de rest van de wereld verspreidt.

Dat de zaken er dramatisch voor staan blijkt wel uit het feit dat de Thaise autoriteiten Bangkok tot gevarenzone hebben verklaard, nu daar vogelgriep is vastgesteld bij een vechthaan en een paar kippen en eenden. Vermoed wordt dat de besmetting de hoofdstad binnen is gekomen via het kanalenstelsel. De politie heeft boeren gewaarschuwd geen dode kippen in het water te gooien. De organisatoren van de internationale bijeenkomst in Bangkok zagen geen reden deze te verplaatsen.

De Thaise premier, Thaksin Shinawatra, die de top opende, zei dat het vogelgriepvirus een ernstige bedreiging vormt voor de volksgezondheid en voor de economie. De Thaise regering is ervan beschuldigd wekenlang te hebben verzwegen dat het virus ook daar had toegeslagen, om zijn belangrijke kippenexport te beschermen. Thaksin sprak dat tegen en zei dat de waarheid verborgen was gebleven door bureaucratische inefficiëntie. Een regeringswoordvoerder sprak tegenover verslaggevers van "blunders" en voorspelde dat er koppen zullen gaan rollen.

Inmiddels heeft Thailand bekendgemaakt dat de vogelgriep zich over 25 van de 76 provincies van het land heeft verspreid, waaronder de hoofdstad. Ook is bevestigd dat twee kinderen zijn overleden door het vogelgriepvirus. Bij elf andere mensen, van wie er zes zijn overleden, bestaat die verdenking. In Vietnam zijn acht mensen aan vogelgriep overleden.

Er zijn nu tien landen door vogelgriep getroffen. Het op een menselijk virus lijkende H5N1-virus heerst in Vietnam, Thailand, Cambodja, China, Indonesië, Japan en Zuid-Korea. In Pakistan, Laos en Taiwan is een milder vogelgriepvirus actief.

De bijeenkomst, waar ook de Europese Unie en de Verenigde Staten waren vertegenwoordigd, werd afgesloten met de afspraak de voorzorgsmaatregelen tegen vogelgriep in heel Azië te verscherpen en een regionaal veterinair netwerk op te zetten dat moet gaan samenwerken met functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die al in Azië gestationeerd zijn. Ook komt er meer onderzoek naar dierziekten in het algemeen en de ontwikkeling van goedkope tests, vaccins en antivirale middelen. Een woordvoerder van de ook in Bangkok aanwezige Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zei dat zijn organisatie de afgevaardigden drie hoofdstrategieën heeft voorgelegd: snelle ruiming van besmette populaties, sanering van de pluimveesector en onderzoek naar methoden om het uitbreken van ziektes eerder te kunnen ontdekken.

De Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Surakiart Sathirathai, zei dat iedereen het erover eens is dat het afmaken van pluimvee een van de meest doelmatige methodes is om de vogelgriep te bestrijden. Er zijn miljoenen kippen en eenden geruimd, in Thailand alleen al zo'n 10 miljoen. De WHO zei met de betrokken landen te overleggen of zij financiële of technische hulp nodig hebben bij het ruimen. Ook geeft zij advies hoe het personeel dat de ruimingen moet uitvoeren beter kan worden beveiligd.

De WHO heeft gewaarschuwd voor de mogelijkheid dat het vogelgriepvirus zich mengt met een menselijk griepvirus en daarmee overdraagbaar wordt van mens op mens. Dat zal echter niet op stel en sprong gebeuren, zei Klaus Stohr, projectleider voor de controle op griep van de WHO. Er is nog tijd om te zoeken naar manieren om dat te voorkomen.

Er wordt nog onderzocht of het virulente vogelgriepvirus dat nu in Azië rondwaart is overgebracht door trekvogels. De Filipijnse regering heeft de bevolking gewaarschuwd uit de buurt te blijven van trekvogels die de winter in het land doorbrengen. Maar een vogeldeskundige van de Mahidol-universiteit in Bangkok noemde het onzin om trekvogels de schuld te geven. Die leven van insecten en houden zich op in bossen en moerassen aan de kust. "Politici hebben gezichtsverlies geleden en zoeken een zondebok", zei hij. Het is veel waarschijnlijker dat de ziekte is begonnen bij het pluimvee en zich snel heeft verspreid omdat de dieren zo dicht op elkaar gepakt zitten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Spoedoverleg vogelgrieplanden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 januari 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken