Bekijk het origineel

Parlementariërs Iran treden massaal af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Parlementariërs Iran treden massaal af

2 minuten leestijd

TEHERAN (ANP/AP) - Meer dan eenderde van de Iraanse parlementariërs is gisteren afgetreden. De hervormingsgezinde politici leggen hun functie neer uit onvrede over het grote aantal liberale verkiezingskandidaten dat door de conservatieve Raad van de Hoeders van de kieslijsten is geschrapt.

Het vooraanstaande hervormingsgezinde parlementslid Mohsen Mirdamadi las in het parlement namens de 120 vertrekkende politici een verklaring voor, die live werd uitgezonden op de staatsradio. "Ze willen het lelijke lichaam van het dictatorschap bedekken met het prachtige kleed van de democratie", verklaarde Mirdamadi.

De Raad van Hoeders heeft meer dan 3500 hervormingsgezinde kandidaten uitgesloten van de verkiezingen op 20 februari. Vrijdag besloten de zes geestelijke en zes islamitische rechters 1160 kandidaten alsnog tot de verkiezingen toe te laten. Tachtig prominente hervormingsgezinde parlementariërs vielen echter opnieuw buiten de boot. Parlementsvoorzitter Mehdi Karubi haalde na de ontslagaanvragen in ontvangst te hebben genomen fel uit naar de door geestelijken gevormde Raad van Hoeders. "Ben je trouw aan de islam als je dagelijks bidt, maar vervolgens de rechten van het volk vertrapt?" vroeg Karrubi, zelf ook een geestelijke.

Karubi riep geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei op in te grijpen in de politieke crisis. Khamenei is de machtigste man van het land en de Raad van de Hoeders is nauw aan hem gelieerd. Khamenei heeft eerder gezegd dat de crisis op een wettelijke manier moet worden opgelost en dat hij alleen bij een impasse tussenbeide zou komen. De ayatollah heeft in beleidszaken het laatste woord. Mohammad Reza Khatami, leider van de belangrijkste hervormingspartij en broer van de president, maande de conservatieven de verkiezingen niet te houden. Volgens hem zou dat gelijk staan aan een staatsgreep. "Als de conservatieven verkiezingen willen houden met de steun van het leger, dan zouden dat geen verkiezingen zijn", aldus de leider van de partij IIPF. "Het zou een staatsgreep zijn, met het doel de republiek te vernietigen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Parlementariërs Iran treden massaal af

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken