Bekijk het origineel

WHO ziet vogelpest nog niet verdwijnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WHO ziet vogelpest nog niet verdwijnen

2 minuten leestijd

BANGKOK - Thailand heeft gisteren opdracht gegeven voor een onderzoek naar een mogelijke rol van vogelpest bij de dood van 196 koeien en buffels in het noordoosten van het land. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet voorlopig nog geen verbeteringen rond de vogelpest.

Intussen hebben onderzoekers van een academisch dierenziekenhuis in Bangkok gemeld het H5N1-virus, waaraan in Azië behalve een groot deel van het pluimvee ook 22 mensen zijn overleden, te hebben aangetroffen bij een kat. De eigenaar van de kat had het dier naar het ziekenhuis gebracht toen het ziek was geworden na van dode kippen te hebben gegeten. Het is de eerste melding van vogelpest bij een huisdier. Vorige maand is in een dierentuin bij Bangkok een tijger aan de pluimveeziekte bezweken.

De runderen zijn begin februari doodgegaan aan de voet van een gebergte in de provincie Kalasin, 430 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Het ministerie van Landbouw zei niet te geloven dat zij aan vogelpest zijn bezweken. Sterfte onder de vrij loslopende dieren is normaal in deze tijd van het jaar, waarin de kuddes van de bergen naar beneden komen om de kou te ontlopen, zei een woordvoerder.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei gisteren dat geen van de acht Aziatische landen die zijn getroffen door de gevaarlijke variant van vogelpest, er tot nu toe in is geslaagd de epidemie tot staan te brengen, ondanks de soms rigoureuze pogingen daartoe.

Dat betekent dat het voorlopig niet mogelijk zal zijn het virus onder de duim te krijgen, zei de WHO. Bij uitbraken van het H5N1-virus in het verleden, zoals in 1997 in Hongkong, waar toen zes mensen stierven, heeft het jaren geduurd voordat het virus onder controle kon worden gebracht, terwijl het toen lang niet zo wijdverbreid was als nu.

China heeft gisteren bevestigd dat er in de provincies Jilin, Hunan en Hubei drie nieuwe uitbraken van vogelgriep zijn vastgesteld. Het gaat om de meest ernstige vorm van het virus, H5N1. Volgens het ministerie van Landbouw zijn er maatregelen genomen en zijn de uitbraken onder controle. In China zijn tot nu toe, voorzover bekend, geen mensen besmet met de vogelgriep.

Japan liet gisteren weten dat de tweede uitbraak van vogelgriep in het land ook een geval is van H5N1.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

WHO ziet vogelpest nog niet verdwijnen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 20 februari 2004

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken