Bekijk het origineel

Drama in meerdere bedrijven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Drama in meerdere bedrijven

4 minuten leestijd

Waar doe je het eigenlijk voor? Lijnen, bedoel ik. Dat is een vraag die vooral boven komt drijven als het allemaal wat minder goed gaat. Als de kilo's er niet afvliegen en als de wijzer van de weegschaal zelfs weer een lichte opwaartse neiging vertoont.

Waar doe je het voor? Onder andere om die vreselijke vernederingen in de doorsnee kledingwinkel niet meer te hoeven ondergaan. Lange tijd heb ik de pashokjes kunnen ontlopen, om de simpele reden dat ik geen nieuw kostuum nodig had. Ik vind het trouwens nog steeds ongelooflijk dat er mensen -meestal van het vrouwelijk geslacht- zijn die niet uitgepraat raken over het "lekkere winkelen." Kledingzaak in en uit, al kakelend en snuffelend of er mogelijk toch nog weer een koopje in de rekken hangt. Passen, draaien voor de spiegel en natuurlijk uiteindelijk zonder iets te kopen de winkel weer verlaten. En dan ook nog zeggen heerlijk geshopt te hebben.

Maar ja, soms moet het gewoon. Als er eens een winkel grote uitverkoop houdt waar je in vroeger tijden goed kon slagen, dan is er geen ontkomen meer aan.

Voor het drama in meerdere bedrijven echt kan beginnen, is er de vraag naar de maat. Tja, wat was de maat ook alweer? Iets van maat 48, herinnerde ik me (veel te) optimistisch. De verkoper keek bedenkelijk en dat had eigenlijk al reden genoeg moeten zijn om direct door te schakelen naar een hogere versnelling. Maar ik wilde me groot houden en verdween met een maat 49 in het pashokje.

Noem zo'n pashokje gerust een martelkamertje. Broek uit, worstelen met schuifjes, knoopjes en speldjes en dan kan het grote wringen beginnen. Met geen mogelijkheid was de broek dicht te krijgen. Van strak zitten kon je absoluut niet meer spreken, dit ging gewoon niet.

Vernederend, want het volgende bedrijf in dit drama is dat je door een kier in de deur naar de verkoper moet gaan roepen. Had ik maar geluisterd en was ik maar niet zo eigenwijs geweest om per se met dit kindermaatje Afijn, het was te laat.

De kledingwinkel had pashokjes met deuren en dus kon ik niet snel even met het gordijn waaien om de aandacht van de verkoper te trekken. De deur moest open en er moest gewenkt en geroepen worden. Wonder boven wonder liep de beste man net in de buurt. Subtiel schoof hij een paar minuten later een pak in een grotere maat door de deur naar binnen. "Of zal ik een 52 halen?" zei hij op gedempte toon. "Ben je mal", antwoordde ik vol verontwaardiging, "als dit niet lukt, dan is het echt verschrikkelijk."

Het was dus echt verschrikkelijk. Want van dit pak ging de knoop van de pantalon nog net dicht, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Ik aarzelde even of ik het pashokje wel zou verlaten en zag mezelf in een angstvisioen midden in de winkel uit m'n broek scheuren. Voorzichtig liep ik toch maar in de drukke winkel richting een passpiegel. Als een schaduw dook de bewuste verkoper vanachter een kledingrek op. Hij kon amper een lach onderdrukken. Dat zag ik gewoon. "Beetje strak in de taille?" Ik hiel d me groot, maar moest wel bevestigend knikken. Alsof hij het had geweten, hengelde hij met een kostuum in maat 52 voor m'n neus. Treiterend bijna. Weer het pashokje in en weer eruit.

"Dit is beter", mompelde hij tevreden. "Alhoewel? Niks te groot"

Dat laatste zinnetje heeft me weer energie gegeven om wekenlang te lijnen. Shakes en pillen, het is allemaal best, als deze drama's me voortaan maar bespaard kunnen worden. Overigens, te veel afvallen mag ook niet meer, want ik heb uiteindelijk wel twee kostuums in die "grotere maat" gekocht. Dus zou het jammer zijn als

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 april 2004

Reformatorisch Dagblad | 35 Pagina's

Drama in meerdere bedrijven

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 april 2004

Reformatorisch Dagblad | 35 Pagina's

PDF Bekijken