Bekijk het origineel

Stilte rond mullah Krekar is volledig misplaatst

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stilte rond mullah Krekar is volledig misplaatst

Leider van militante moslimbeweging Ansar al-Islam is minder onschuldig dan hij zich voordoet

4 minuten leestijd

HILVERSUM - Het is de laatste tijd wat stil geworden rond Naj- muddin Faraj Ahmad, beter bekend als "mullah Krekar", de Iraakse Koerd die in 2001 de militante verzetsbeweging Ansar al-Islam (leger van de islam) oprichtte. Die stilte is volledig misplaatst. Zo verdenken de Amerikanen hem van banden met het al-Qaida-netwerk van Osama bin Laden.

Krekar geniet al dertien jaar asiel in Noorwegen. In Nederland kwam hij in 2002 in het nieuws toen hij tijdens een tussenstop op Schiphol werd aangehouden. Jordanië had om zijn uitlevering verzocht omdat men hem daar van heroïnesmokkel verdacht. Dat werd althans tegen minister Donner van Justitie gezegd. In feite zaten de Amerikanen achter Krekar aan. Zij zagen hem graag aan Jordanië uitgeleverd. Maar de bewijzen lieten wel erg lang op zich wachten, dus zette Nederland hem in januari 2003 naar Noorwegen uit.

Dat is altijd het grote probleem met Krekar: steeds komt hij na arrestatie weer vrij. Ook in Noorwegen werd Krekar meermalen gearresteerd en telkens op last van de rechter weer vrijgelaten.

In Noorwegen profileert hij zich als de liefdevolle familieman die geen vlieg kwaad doet, maar er zijn intussen sterke aanwijzingen dat Krekar betrokken is geweest bij de opleiding van zelfmoordterroristen. De Noorse tv liet familieleden van zelfmoordterroristen aan het woord die Krekar ervan beschuldigden dat hij deze personen tot hun daad had aangezet. In een interview met het Britse Insight News verklaarde Krekar vorig jaar: "Ik geloof dat zelfmoord de hoogste vorm van jihad in de islam is. Het is een heel goede zaak."

Nadat hij in 1991 in Noorwegen asiel had gekregen reisde hij kriskras door Europa, hield opruiende toespraken in moskeeën, maar hij reisde ook regelmatig naar Noord-Irak, nota bene het gebied dat hij ontvlucht was omdat het daar volgens eigen zeggen voor hem niet veilig was.

In Noord-Irak richtte hij zijn Ansar al-Islam op. Veel van zijn strijders hadden hun opleiding genoten in Afghaanse kampen van al-Qaida. Mullah Krekar zelf heeft zich meermalen positief over Bin Laden uitgelaten. Zo verklaarde hij vorig jaar in een interview met het Duitse blad Der Spiegel: "Bin Laden is een goede man. Hij is een juweel in de kroon van de islam, maar ik heb hem nooit ontmoet."

Dat was niet waar, zoals zo veel wat Krekar beweert en voorgeeft te zijn, niet waar is. Want enkele maanden geleden verscheen van zijn hand in Oslo een autobiografisch werk waarin hij zelf schreef dat hij in 1988 met Bin Laden in de Pakistaanse stad Pesjawar aan één tafel had gezeten. Er waren nog zes of zeven andere mannen bij, beweerde hij. Krekar en Bin Laden hadden in Pakistan dezelfde leermeester gehad: de Palestijnse haatprediker en medeoprichter van al-Qaida Abdullah Azzam.

Krekar reisde opvallend vaak naar Italië. Daar stond hij in contact met de Via Qaranta-moskee in Milaan, die door de Italiaanse antiterreurpolitie Digos als een plaatselijk bolwerk van Bin Ladens al-Qaida-netwerk wordt gezien. In januari 2003 luisterde de Digos in Milaan telefoongesprekken af tussen twee islamitische militanten die plotseling over mullah Krekar begonnen. In de gesprekken noemen ze hem Abu Sayed. Ze toonden zich verheugd dat hij weer was vrijgelaten en duidden hem aan als "il nostro" (onze man).

Uit afgeluisterde gesprekken bleek de Italianen dat Krekar en zijn beweging Ansar al-Islam nauw betrokken waren bij het smokkelen van jihadstrijders naar Irak. De strijders gingen eerst naar Syrië, waar ze door de plaatselijke leider van Ansar al-Islam werden opgevangen. Vandaar werden ze Irak binnengesmokkeld.

Alles werd door militante moslims in de Via Qaranta-moskee gecoördineerd. In een afgeluisterd telefoongesprek tussen iemand uit de moskee en de commandant van Krekars Ansar al-Islam in Syrië was sprake van "gasten" die "deze week" zouden arriveren. "Het zijn goede mensen", werd erbij gezegd. "Goede mensen? Ik wil geen goede mensen!" zei de commandant van Ansar al-Islam in Syrië. "Ik wil mannen die hard zijn als staal, net zoals die mannen uit Japan." Dat was een verwijzing naar de kamikazepiloten uit de Tweede Wereldoorlog. Ansar al-Islam was op zoek naar mannen die bereid waren hun leven te offeren bij zelfmoordmissies in Irak.

Uit deze gesprekken begreep de Italiaanse antiterreurpolitie dat Milaan een centrum van rekruteringsactiviteiten was voor militante moslims die deel wilden gaan nemen aan de heilige oorlog (jihad) tegen de Amerikanen en hun bondgenoten in Irak. Leden van Ansar al-Islam zouden ook in contact staan met Abu Musab al-Zarqawi, een belangrijke leider van al-Qaida die verantwoordelijk wordt gehouden voor tal van aanslagen in Irak.

Mullah Krekar zelf heeft meermalen verklaard dat hij inmiddels niets meer met Ansar al-Islam te maken heeft. Anderen zouden daar nu de lakens uitdelen. Maar in december vorig jaar werd hij uitgebreid geïnterviewd door het Arabische tv-station Al-Jazeera en gepresenteerd als leider van Ansar al-Islam. Krekar maakte daartegen geen enkel bezwaar.

Bovendien blijkt hij goed op de hoogte van wat in Irak gebeurt, zelfs operationele details zijn hem niet ontgaan. Alles wijst er dus op dat Krekar wederom niet de waarheid spreekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Stilte rond mullah Krekar is volledig misplaatst

Bekijk de hele uitgave van woensdag 26 mei 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken