Bekijk het origineel

Terpstra furieus op werkgeversvoorman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Terpstra furieus op werkgeversvoorman

Schraven noemt CNV schoothondje van de FNV

3 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - CNV-voorman Terpstra is woedend op voorzitter Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De vakbondsleider kreeg het gisteren aan de stok met Schraven na afloop van de vergadering van de Sociaal-Economische Raad (SER). De werkgeversvoorman diskwalificeerde Terpstra daarbij als serieuze gesprekspartner en betitelde het CNV als het schoothondje van de grotere vakcentrale FNV.

"Een absoluut schandalige schoffering en ook nog eens in het openbaar met journalisten erbij. Dat zegt meer iets over hoe serieus we VNO-NCW moeten nemen", vond Terpstra.

De CNV-voorman ging na afloop van de SER-vergadering bij Schraven verhaal halen over de inzet van werkgevers om de zogeheten Lissabon-doelstellingen te behalen. Hij vond dat de voorzitter van VNO-NCW in zijn speech over de noodzaak de (kennis)economie concurrerender te maken te veel naar anderen had gewezen: de vakbonden, die moeten meewerken aan loonmatiging, en de overheid, die bedrijven meer ruimte moet geven en de (administratieve) lasten moet verlichten.

Volgens Terpstra moeten ondernemers vooral zelf meer investeren in innovatie om de (kennis)economie op te peppen en banen te creëren. Schraven stelde dat het bedrijfsleven dat al doet dankzij goed ondernemerschap. De werkgeversvoorman verweet de CNV-voorzitter vervolgens dat hij de laatste jaren alleen maar roept dat ondernemers te weinig innoveren zonder te weten waarover hij praat.

"Als ik u vraag om concrete voorstellen, heeft u die nooit", stelde Schraven. "U loopt toch altijd achter de FNV aan." Hierop beende de CNV-voorman boos weg.

Volgens Terpstra is het juist zijn christelijke vakcentrale, die bij het kabinet heeft aangedrongen om kennisverbetering en vernieuwing in het bedrijfsleven op de agenda te zetten en bijvoorbeeld een innovatieplatform op te richten. "Dat er enige creativiteit bij het VNO-NCW zit, heb ik bovendien de laatste tijd weinig gemerkt. In de discussie over het prepensioen en de WW stellen zij zich telkens op als de zeventiende minister van het kabinet."

Ook de officiële vergadering van de Sociaal-Economische Raad verliep uiterst moeizaam. Duidelijk was dat de sfeer tussen werkgevers, vooral die van VNO-NCW, en de vakbeweging dusdanig is gefrustreerd dat de sociale partners op centraal niveau nauwelijks meer afspraken kunnen maken. Zo moesten de partijen in de SER definitief vaststellen dat zij het oneens zijn over de kabinetsplannen om het voor werklozen moeilijker te maken om een WW-uitkering te krijgen. FNV-bestuurder T. Heerts sprak van een "uiterst frustrerend geheel", waarop directeur sociale zaken J. van den Braak van VNO-NCW stelde dat het vooral de vakbeweging is die gefrustreerd is.

Voorzitter A. Verhoeven van de vakcentrale MHP zei dat de verhoudingen te veel op scherp zijn gezet door het kabinet, onder meer door ingrepen in de sociale zekerheid, dreigementen over het niet algemeen verbindend verklaren van CAO's en het niet overnemen van het SER-advies over hervorming van de WAO.

VNO-NCW steunt als enige van de sociale partners het kabinet in het aanscherpen van de toetredingsvoorwaarden tot de WW. De FNV en het CNV zijn tegen de kabinetsplannen om de kortdurende WW af te schaffen en de zogeheten wekeneis op te schroeven. Volgens het kabinet moet iemand de laatste vier jaar tenminste 39 van de 52 weken hebben gewerkt, wil hij voor een uitkering in aanmerking komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Terpstra furieus op werkgeversvoorman

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 juni 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken