Bekijk het origineel

Onbekendheid rond schudden baby

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onbekendheid rond schudden baby

3 minuten leestijd

RIJSWIJK (ANP) - Nederlandse kinderartsen willen dat ouders meer voorlichting krijgen over het zogeheten "shaken baby syndrome". Ook zou er te veel onduidelijkheid zijn over het aantal kinderen dat jaarlijks door hun ouders of verzorgers al dan niet bewust wordt doodgeschud.

Daarnaast stellen ze dat de schade aan de hersenen goed gediagnostiseerd wordt, maar dat nog niet in elk ziekenhuis een standaardprotocol geldt voor de vervolging van de daders.

Volgens kinderarts M. Affourtit, lid van het team kindermishandeling in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, worden de meeste ouders hierdoor niet vervolgd. "Als de ouders toegeven dat ze hun kind door elkaar hebben geschud, komt justitie er meestal niet aan te pas", zegt zij. "Pas als de ouders niet meewerken, worden ze bij de kinderbescherming gemeld."

Toch worden ouders af en toe in de rechtszaal met hun daden geconfronteerd. Vandaag deed de rechtbank in Haarlem uitspraak tegen de 24-jarige A. van P. uit Purmerend, die ervan is beschuldigd zijn twee maanden oude zoontje te hebben doodgeschud. Justitie heeft vier jaar celstraf tegen hem geëist.

In Breda staat deze week een vader terecht voor een soortgelijk delict. De 26-jarige H. H. uit Oudenbosch hoort vrijdag of hij de cel in moet voor het doodschudden van zijn zes maanden oude zoontje. De eis in deze zaak is vijf jaar celstraf en TBS met dwangverpleging.

Beide mannen beroepen zich op onwetendheid en paniek. Daar zit, volgens kinder- en forensisch arts A. Bosschaart, nu juist het probleem. De arts werkt aan een onderzoek dat de hoeveelheid kinderen met het shaken baby syndrome in kaart moet brengen.

"Daders beroepen zich vaak op onmacht, onwetendheid en paniek", zegt Bosschaart. "Maar het blijft een vorm van kindermishandeling. Je moet behoorlijk hard met een kind schudden voordat er zulke bloedingen ontstaan in het hoofdje. Geen normaal mens haalt het in zijn hoofd om dat te doen."

In Nederland sterven jaarlijks vijftig kinderen aan kindermishandeling, aldus het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. Een deel van hen overlijdt doordat de ouders hen te hard door elkaar hebben geschud. De meest recente cijfers over het verschijnsel dateren uit 2002. Uit een onderzoek bleek toen dat ongeveer vijf kinderen per jaar sterven aan de gevolgen van het door elkaar schudden.

Bosschaart verwacht in de toekomst meer kinderen met het shaken baby syndrome aan te treffen. Door nieuwe ontwikkelingen kan de diagnose steeds beter gesteld worden. "Alles moet onderzocht worden als een kindje met zulk ernstig letsel binnenkomt", zegt de arts. "We mogen niet alles meer wegschuiven onder de noemer wiegendood. Een kind heeft het recht om begraven te worden met een goede diagnose. Niet alleen voor het overleden kindje, maar ook voor andere kinderen binnen dat gezin."

H. Vles, kinderneuroloog en verbonden aan het instituut Hersenen & Gedrag, is het met zijn collega eens. "Mensen weten vaak niet dat het hoofdje van hun kind relatief zwaar is", stelt hij. "Daarbij zijn de nekspieren nog niet goed ontwikkeld en vullen de hersenen nog niet het gehele hoofd." Publieksvoorlichting is volgens Vles en zijn collega's een taak voor de overheid.

In de Verenigde Staten is een jarenlange voorlichtingscampagne gaande om deze vorm van kindermishandeling een halt toe te roepen. Campagnes zoals "Never, ever shake a baby" zorgen ervoor dat ouders weten hoe kwetsbaar hun kindje is. Toch overlijden in de VS jaarlijks nog honderden baby's aan het shaken baby syndrome.

Daders zijn volgens de Amerikaanse Academie voor Kinderartsen in 80 procent van de gevallen mannen in het begin van hun twintiger jaren. Meer jongens dan meisjes worden slachtoffer. Volgens de kinderartsen denken ouders dat zoontjes meer kunnen hebben en flinker moeten zijn dan dochters.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Onbekendheid rond schudden baby

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 22 juni 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken