Bekijk het origineel

Museumwoning (I)

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Museumwoning (I)

6 minuten leestijd

In het volkswoningbouwcomplex Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt is woensdag de museumwoning Amsterdamse School geopend. Het driehoekige woonblok in de vorm van een schip van architect Michel de Klerk, dat ook een postkantoor, een school en een verenigingsgebouw bevat, geldt als het hoogtepunt van de Amsterdamse-Schoolstroming. De wereldbond van architecten benoemde het complex vorig jaar tot een van de 1000 belangrijkste bouwwerken ter wereld.

Na de eerdere restauratie van het postkantoor in Het Schip is onlangs de mooiste woning in het complex onder handen genomen. De woning is teruggebracht in originele staat en ingericht in Amsterdamse-Schoolstijl. Deze architectuurstroming, die tot bloei kwam tussen de twee wereldoorlogen toen veel arbeiders naar Amsterdam trokken, kenmerkt zich door de decoratieve versiering van de gevels en accenten bij deuren, portieken en doorgangen. In het voormalige postkantoor is sinds april 2001 museum Het Schip gevestigd.

De begane grond van de gerestaureerde arbeiderswoning, vlak onder het karakteristieke torentje van Het Schip, is ingericht met meubels, serviesgoed, speelgoed, linnengoed en boeken uit de periode van de Amsterdamse School (1915-1940). Op de eerste verdieping is een expositie gewijd aan de inspiratiebronnen van de Amsterdamse School, zoals schelpen en kristallen. Vormen uit de natuur komen ook terug in de bouwwerken. Op de zolder kunnen bezoekers een kijkje nemen in het torentje, maar beklimmen is niet toegestaan.

Museumwoning (II)

Het Schip werd in 1920 gebouwd in opdracht van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard, die nog steeds eigenaar is van het wooncomplex. In de nabije toekomst worden andere onderdelen van het woonblok toegevoegd aan het museum. Deze zomer betrekt de woningbouwvereniging het vergaderhuisje op het binnenterrein bij het museum en ook de school is kandidaat voor een tentoonstellingsruimte van de Amsterdamse School.

Voor wethouder F. Huffnagel van Economische Zaken is de museumwoning in stadsdeel Westerpark, net buiten het centrum, belangrijk om toeristen meer over de hoofdstad te spreiden. "Het plan is om meer museumwoningen in de stad te openen. Het zou prachtig zijn als er een netwerk van museumwoningen kwam. Want op architectonisch gebied heeft Amsterdam veel meer te bieden dan alleen de grachtengordel." Volgens Huffnagel laten voorbeelden in binnen- en buitenland zien dat museumwoningen qua bezoekersaantallen "goed scoren". (ANP)

Nieuw museum

Zwolle krijgt in 2005 een nieuw museum voor hedendaagse en moderne kunst. In het museum worden delen van de omvangrijke collectie van de Hannema-de Stuers Fundatie (HSF) getoond, die sinds donderdag onder de nieuwe naam De Fundatie verdergaat.

In Zwolle komt een collectioneursmuseum, waar de verzamelingen van kunstverzamelaars centraal staan. Vorige maand is begonnen met de verbouwing van het voormalige gerechtsgebouw aan de Blijmarkt waarin het museum wordt gevestigd. De fundatie verwacht jaarlijks 35.000 bezoekers te ontvangen. In het museum komen delen uit de collectie van 7000 kunstvoorwerpen van de HSF te hangen. In de verzameling zitten onder meer werken van Karel Appel en Piet Mondriaan.

De HSF is voortgekomen uit de collectie van verzamelaar en voormalig directeur van het Museum Boijmans in Rotterdam Dirk Hannema. De HSF gaat nu door als De Fundatie, mede omdat ze zelfstandig verdergaat. Eerder viel de HSF ambtelijk onder de provincie Overijssel.

De fundatie heeft al vestigingen in Deventer (de Bergkerk) en bij Heino (kasteel Het Nijenhuis). Dat kasteel, voormalig woonhuis van Hannema, wordt momenteel ingrijpend verbouwd en gaat in september open. (ANP)

Archief De Harmonie

Uitgeverij De Harmonie heeft haar archief over de eerste 25 jaar van haar bestaan (1972 tot 1997) aan het Letterkundig Museum in Den Haag geschonken. De schenking omvat naast honderden brieven van onder anderen Willem Frederik Hermans, H. H. ter Balkt en Judith Herzberg, diverse tekeningen en illustraties. Onlangs heeft het Letterkundig Museum ook al archieven van Querido en Van Oorschot verworven.

De Harmonie werd opgericht door uitgever Jaco Groot (1942). In 1997 kocht De Harmonie de rechten van de Harry Potter-serie van de toen nog onbekende schrijfster J. K. Rowling. De oplage van het vijfde deel, Harry Potter en de Orde van de Feniks, bedroeg in de Nederlandse vertaling meer dan een miljoen. (ANP)

Improvisatiecursus

Amateur-organisten die zich willen bekwamen in de improvisatiekunst kunnen van 19 tot en met 23 juli bij Gijsbert Lekkerkerker terecht. Hij houdt dan een cursus waarbij deelnemers actief aan de slag kunnen met onder meer koraalvariaties en de passacaglia met fuga. Lekkerkerker neemt de cursisten mee naar Duitsland en geeft er elke ochtend les op het Schnitger-orgel in de evangelisch-lutherse kerk van Neuenfelde-Hamburg. 's Middags en 's avonds worden andere Schnitger-orgels in de omgeving bezocht. Meer informatie: tel. 0348-444780.

Rijksbouwmeester

Mels Crouwel (51) volgt Jo Coenen op als rijksbouwmeester. Crouwel studeerde in 1978 af als bouwkundig ingenieur aan de Technische Universiteit Delft. In 1979 richtte hij samen met Jan Benthem het bureau Benthem Crouwel Architecten BV bna in Amsterdam op.

De rijksbouwmeester bevordert en bewaakt onder andere de stedenbouwkundige inpassing en de architectonische kwaliteit van rijksgebouwen. Daarbij heeft hij in het bijzonder aandacht voor monumenten en voor de toepassing van kunst in rijksgebouwen.

Crouwel gaat zijn nieuwe functie als rijksbouwmeester parttime invullen en blijft verbonden aan Benthem Crouwel. De nieuwe rijksbouwmeester heeft met zijn bureau vele projecten ontworpen, waaronder Amsterdam Airport Schiphol (Masterplan 1988-2003 en Schiphol Centrum 2000), de Malietoren in Den Haag (1996) en het Anne Frank Huis in Amsterdam (1999). Ook projecten zoals De Pont Museum voor hedendaagse kunst in Tilburg en het Popcluster 013 in Tilburg zijn van zijn hand. Heel recent is de Moerdijkbrug voor de hogesnelheidslijn, ook een ontwerp van Benthem Crouwel, verwezenlijkt. (ANP)

Prinzhorn Collectie

Het centrum voor beeldvorming Evenbeeld in het Gelderse Angerlo heeft een gedeelte van de bekende Prinzhorn Collectie naar Nederland gehaald. De Prinzhorn Collectie omvat duizenden schilderijen van psychiatrische patiƫnten uit klinieken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekampen om het leven zijn gebracht.

Voor de oorlog bestond er in de psychiatrie weinig waardering voor creatieve uitingen. De meeste behandelaars zagen het tekenen en schilderen als geklodder van een zieke geest. Maar de Duitse arts en kunsthistoricus Hans Prinzhorn (1886-1993) onderkende de waarde van het werk. Hij verzamelde werk van 435 kunstenaars die geen van allen het nazi-regime hebben overleefd. (ANP)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Museumwoning (I)

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken