Bekijk het origineel

Arabische leider in Darfur ontvoerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Arabische leider in Darfur ontvoerd

2 minuten leestijd

KHARTOUM - In de West-Sudanese regio Darfur hebben rebellen een belangrijke leider van een aantal vijandige Arabische stammen ontvoerd. Dat heeft gouverneur Osman Kibir van Noord-Darfur gisteren laten weten.

De rebellen grepen al-Sadiq Abbas, leider van alle Arabische stammen in het noorden en oosten van Darfur, bij een aanval op de stad al-La'at in het gebied. Ook een rechter en een bankdirecteur zijn ontvoerd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU zouden vandaag tijdens hun reguliere vergadering in Brussel voor het eerst over de crisis in Darfur spreken. Volgens diplomaten is een Europees optreden ter plaatse niet aan de orde. Vermoed werd dat de ministers, in een vergadering onder voorzitterschap van de Nederlandse minister Bot, de Sudanese regering zouden oproepen om hulpverleners toe te laten.

De presidenten van Sudan en Tsjaad hebben zaterdag afgesproken om gezamenlijke legerpatrouilles te houden in de westelijke grensregio Darfur. Dat meldde de Tsjadische staatsradio.

De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir en zijn Tsjadische collega Idriss Deby zijn het verder eens geworden over de oprichting van een gezamenlijke veiligheidscommissie. Volgens Tsjaad slaat het geweld in Darfur steeds vaker over naar het eigen grondgebied.

Het Sudanese Bevrijdingsbeweging (SLM) en de Beweging voor Gerechtigheid en Gelijkheid (JEM), die opkomen voor de zwarte inheemse minderheid in Darfur, zijn vorig jaar een opstand begonnen tegen de Sudanese regering. Khartoem onderdrukt de rebellie met behulp van onder meer de Arabische Janjaweed-milities.

In Darfur zijn door het geweld al ruim 10.000 mensen omgekomen en meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen. De Verenigde Naties noemen de situatie in Darfur de ergste humanitaire crisis in de wereld.

De Sudanese regering staat onder grote internationale druk, met name van de Verenigde Staten, om een einde te maken aan het geweld in Darfur. President Omar Hassan al-Bashir heeft eerder beloofd dat hij de Janjaweed zal ontwapenen.

De rebellen in Darfur beschuldigen het centrale gezag in Khartoem er nu van dat zij leden van de Janjaweed inlijven in het Sudanese leger en de politie. Ze dringen er bij de VN en de VS hiertegen actie te ondernemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Arabische leider in Darfur ontvoerd

Bekijk de hele uitgave van maandag 12 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken