Bekijk het origineel

Oorlogsplanning van Pentagon gebrekkig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Oorlogsplanning van Pentagon gebrekkig

Kosten operaties flink onderschat

2 minuten leestijd

NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) is de grootste miljardenverslinder in Washington, maar dat betekent nog niet dat minister van Defensie Rumsfeld en zijn secondanten goede planners zijn. De oorlogsplanning van het Pentagon blijkt gebrekkig.

Het leger moet bijvoorbeeld kunstgrepen toepassen om het troepenniveau in Irak en Afghanistan op peil te houden en de kosten van de militaire operaties in beide landen overschrijden het budget met meer dan 12 miljard dollar (bijna 10 miljoen euro), aldus de onafhankelijke rekenkamer van het parlement.

Defensie heeft niet alleen onderdelen van het Amerikaanse beroepsleger ingezet in Irak en Afghanistan, maar ook eenheden van de zogeheten Nationale Garde. De Nationale Garde wordt ingeschakeld bij rampen en in tijden van nood. Binnen de VS welteverstaan; alleen bij hoge uitzondering is de Nationale Garde in het buitenland actief. Doordat de VS onder president Bush meer militaire verplichtingen op zich hebben genomen dan het beroepsleger aankan, worden in toenemende mate eenheden van de Nationale Garde ingezet.

Leden van de Nationale Garde kunnen maximaal twee jaar dienstdoen. Maar defensie heeft een aantal van hen nu gevraagd of zij eventueel vrijwillig voor onbepaalde tijd in Irak willen blijven. "Dit maakt wel duidelijk hoe slecht het leger was voorbereid op de oorlog in Irak en vooral hoe slecht de top van defensie de consequenties van de nasleep van dat conflict heeft ingeschat", aldus Ivo Eland, politiek analist van onderzoeksinstituut Cato in Washington. Defensie heeft tot nu toe voorstellen om het beroepsleger uit te breiden van de hand gewezen. Voorstellen om in de VS de dienstplicht opnieuw in te voeren zijn in een verkiezingsjaar onbespreekbaar.

Het gebrekkige rekenwerk van het Pentagon betreft niet alleen de troepenmacht in Irak en Afghanistan, maar ook de kosten van de operaties daar. Volgens het GAO (de onafhankelijke rekenkamer van het parlement) overschrijden de kosten in het huidige fiscale jaar -dat eind september afloopt- de toegestane 87 miljard dollar met "ten minste" 12,3 miljard dollar extra.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Oorlogsplanning van Pentagon gebrekkig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 juli 2004

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken