Bekijk het origineel

Bouwvergunning duur in Zeeburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bouwvergunning duur in Zeeburg

2 minuten leestijd

AMERSFOORT (ANP) - De kosten voor een bouwvergunning in Amsterdam-Zeeburg zijn met maar liefst 412 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Inwoners van de deelgemeente moeten voor een vergunning voor de bouw van een nieuwbouwhuis van bijvoorbeeld 130.000 euro, 10.335 euro aan leges betalen. In Den Helder berekent de gemeente daar 1950 euro voor. Landelijk zijn de bouwleges met gemiddeld 37 procent gestegen.

Dat blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder twintig kleine en grote gemeenten. De legeskosten voor een dakkapel van 10.000 euro en een aanbouw van 45.500 euro laten eveneens stijgingen van boven de 30 procent zien.

Vorig jaar bleek bij onderzoek in dezelfde gemeenten al dat ze zeer diverse prijzen hanteren en er een wirwar is van be-rekeningsmethoden voor deze legeskosten. Ondanks dat de VEH dit kenbaar heeft gemaakt aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken en de minister beloofde een modelregeling te laten ontwikkelen voor meer uniformiteit, is er niets veranderd, aldus de VEH.

Zeeburg besloot tot de verhoging omdat de gemeentelijke kosten voor bouw- en woningtoezicht de pan uit rezen, verklaarde een woordvoerder van het stadsdeel vandaag. "Op IJburg en de Oostelijke Handelskade wordt heel veel gebouwd, waardoor er behoorlijk wat aanvragen voor een bouwvergunning binnenkwamen." In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er 65.

In 2003 dekten de bouwleges de kosten niet, aldus de zegsman. "Het stadsdeelbestuur heeft er voor gekozen zoveel mogelijk kostendekkend te werken." De aanvrager van de vergunning moet daarom zelf de kosten van bouw- en woningtoezicht betalen. De stadsdeelraad is akkoord gegaan met de verhoging.

Op de tweede plaats komt Heerlen, waar de bouwleges met 139 procent zijn gestegen. Daarna volgt Westland met 59,8 procent. Een tweetal gemeenten heeft wel kans gezien de tarieven te verlagen: Moerdijk (-1,1 procent) en Zwijndrecht (-0,4 procent).

Ook zijn er gemeenten die kosten in rekening brengen voor werkzaamheden die niet plaatsvinden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 2004

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bouwvergunning duur in Zeeburg

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 2004

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken