Bekijk het origineel

Winst oppositie in Hongkong valt tegen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winst oppositie in Hongkong valt tegen

1 minuut leestijd

HONGKONG (AP) - De democratische oppositie in Hongkong heeft bij de parlementsverkiezingen afgelopen zondag 25 zetels gewonnen. Ondanks de winst van drie zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen, was de zege kleiner dan verwacht.

Het autoritaire bewind in de Chinese hoofdstad Peking had de bewegingen van de oppositie in aanloop naar de verkiezingen met argusogen bekeken. Het vreesde dat de verkiezingen in Hongkong, zeven jaar na de overdracht van de kolonie door Groot-Brittannië aan China, zouden uitlopen op een nederlaag voor de conservatieve en impopulaire pro-Chinese leider Tung Chee-wah. Die vrees werd gevoed door de massale protesten van vorig jaar zomer tegen een omstreden antisubversiewet en van afgelopen zomer tegen het in de ogen van veel Hongkongers oneerlijke kiesstelsel.

De bange verwachtingen van China waren grotendeels ongegrond, zo bleek vandaag uit de verkiezingsuitslag. De oppositie won weliswaar 18 van de 30 zetels in de directe verkiezingen, maar de Hongkongse belangengroepen, die bepalen waar de andere helft van de 60 parlementszetels naartoe gaat, kende de oppositie maar 7 zetels toe. Daarmee kwam de oppositie uiteindelijk op 25 zetels uit, waar ze er 28 had verwacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Winst oppositie in Hongkong valt tegen

Bekijk de hele uitgave van maandag 13 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken