Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Sudan bereid tot autonomie voor Darfur"

2 minuten leestijd

ABECHE - De Sudanese regering is bereid de westelijke regio Darfur beperkte autonomie te verlenen. Dit zei het hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), Ruud Lubbers, gisteren.

Lubbers is op bezoek in vluchtelingenkampen in het oosten van Tsjaad, dat aan het Sudanese Darfur grenst. Hij zei dat de regering in Sudan onder grote internationale druk staat en dat ze daarom mogelijk instemt met een vorm van autonomie voor Darfur. Volgens Lubbers moeten de rebellen uit Darfur wel eerst aanvaarden dat ze met de centrale regering in Khartoem gaan onderhandelen.

Lubbers zei dat de Sudanese regering bendes heeft opgericht, de Janjaweed, die nu wreedheden plegen in Darfur. Daarom heeft Khartoem een grote verantwoordelijkheid om iets tegen het geweld te doen. Maar de gewapende rebellen, die zich vooral de laatste anderhalf jaar hebben verzet tegen de Janjaweed, moeten volgens Lubbers bereid zijn aan de onderhandelingstafel plaats te nemen.

De afgelopen anderhalf jaar zijn voortdurend gruwelen gepleegd door de Janjaweed. Naar schatting 1,4 miljoen mensen zijn daarmee van huis en haard verdreven en tienduizenden zijn gedood. Bijna 200.000 ontheemden zijn in Tsjaad aangekomen.

De gouverneur van West-Darfur, Suleiman Abdullah Adam, heeft gisteren verklaard dat rebellen uit Darfur de couppoging van afgelopen vrijdag tegen de regering van Sudan hebben gesteund. Sudanese militairen waren gisteren nog uitgebreid aanwezig in de straten van Khartoem, kennelijk om de orde te handhaven en mogelijke coupplegers te arresteren. De Sudanese president Omar al-Bashir riep de bevolking op regering en land te verdedigen tegen binnen- en buitenlandse vijanden.

Adam zei dat de Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid de gewapende vleugel is van het Volkscongres, de partij die volgens de regering achter de couppoging zit. Een leider van het Volkscongres, Ali al-Haj Mohammed, ontkende dat de partij bij de poging tot staatsgreep betrokken was. Mohammed zei dat de partij, die wordt geleid door de gevangenzittende Hassan Turabi, weliswaar uit is op val van de regering, maar daarvoor geen geweld gebruikt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 27 september 2004

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken