Bekijk het origineel

Volle havens baren P&O Nedlloyd zorgen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Volle havens baren P&O Nedlloyd zorgen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Wereldwijd kunnen veel havens de enorme stroom van containers uit vooral Azië niet aan. Ver- tragingen bij het lossen en laden van schepen komen geregeld voor. Rederij P&O Nedlloyd heeft zelfs incidenteel een haven moeten overslaan omdat er geen ruimte was voor het schip.

De congestie doet zich op verschillende plaatsen in de wereld voor. Het gaat bijvoorbeeld om de havens aan de westkust van de Verenigde Staten en die in Singapore en Rotterdam.

In de Nederlandse haven waren vertragingen vooral afgelopen zomer aan de orde van de dag. De problemen zijn recentelijk verminderd, maar het lossen en laden van schepen verloopt nog steeds niet vlekkeloos, aldus een woordvoerder van P&O Nedlloyd gisteren. De overvolle havens gaan de onderneming volgens hem geld kosten.

Aan de andere kant profiteert het bedrijf van de toegenomen goederenstromen uit Azië. Zo heeft de rederij in het derde kwartaal van dit jaar de tarieven op het vervoer van en naar dit werelddeel fors verhoogd. Bovendien verscheepte de rederij meer containers.

Het derde kwartaal is volgens P&O Nedlloyd goed verlopen. "De omstandigheden voor de industrie blijven gunstig", liet topman P. Green in een schriftelijke verklaring weten. De omzet van de rederij steeg 22 procent tot 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro). Het bedrijfsresultaat nam zelfs 160 procent toe tot 138 miljoen dollar (106,3 miljoen euro).

De houdstermaatschappij Koninklijke P&O Nedlloyd, die grotendeels uit de rederij bestaat en een belang van 50 procent in Martinair heeft, boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 107 miljoen dollar (82 miljoen euro). Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 24 miljoen dollar.

De kosten per vervoerde container lagen in het derde kwartaal echter wat hoger dan vorig jaar. Dit heeft te maken met de dure dollar ten opzichte van de euro en met de congestie in de havens.

Luchtvaartmaatschappij Martinair boekte een bedrijfsresultaat van 14 miljoen dollar. Dit betekent een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen dit resultaat 10 miljoen dollar was.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Volle havens baren P&O Nedlloyd zorgen

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 november 2004

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken