Bekijk het origineel

Priester afgezet voor communiepraktijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Priester afgezet voor communiepraktijk

1 minuut leestijd

BONN/SAARBRÜCKEN (ANP/EPD) - De Duitse beweging van kritische rooms-katholieken Initiative Kirche von Unten (IKvU) reageert met "onbegrip en verontwaardiging" op het besluit van het Vaticaan om de priester Gotthold Hasenhüttl definitief uit zijn ambt te zetten.

Hasenhüttl had vorig jaar als voorganger in een eucharistieviering in de marge van de Oecumenische Kerkendag in Berlijn ook protestanten tot de communie genodigd. Bisschop Reinhard Marx van Trier schorste hem daarop. De priester, hoogleraar theologie in Saarbrücken, ging bij het Vaticaan in beroep. De congregatie voor de geloofsleer heeft zijn bezwaren ongegrond verklaard. Tegen dat besluit is geen beroep meer mogelijk.

De congregatie omschreef Hasenhüttls optreden als een zware overtreding van de kerkleer. Die verbiedt deelname van niet-katholieken aan de eucharistie. De priester houdt er volgens het besluit, ondertekend door veertien kardinalen en vier aartsbisschoppen, een verkeerde uitleg van de kerkleer op na.

"Hasenhüttl is bestraft voor iets dat overal ter wereld in parochies de dagelijkse praktijk is", reageerde een woordvoerster van IKvU. "Als elke priester geschorst zou worden die protestanten de communie uitreikt, zou de Rooms-Katholieke Kerk spoedig geen zielzorgers meer hebben."

Hasenhüttl blijft naar eigen zeggen weigeren de eucharistie te gebruiken als middel om rooms-katholieken van andersgelovigen te onderscheiden en protestanten daardoor als "tweederangschristenen" te behandelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Priester afgezet voor communiepraktijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 8 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken