Bekijk het origineel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

"Koninklijk Huis heeft kijk op liturgie"

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - Uitvaart- en huwelijksdiensten van leden van het Koninklijk Huis laten het grote publiek door hun soms eigenzinnige vormgeving zien dat liturgie met het leven te maken heeft en een voortgaande traditie is die kan veranderen.

Dat zei dr. M. Barnard, kerkelijk hoogleraar liturgiek namens de Protestantse Kerk in Nederland aan de Universiteit Utrecht, gisteren.

Vooral de uitvaartdienst van koningin Juliana, die duidelijk maakte dat de oud-vorstin zich met haar spirituele interesses buiten de protestantse paden begaf, liet zien dat liturgie niet volgens het boekje hoeft te gaan, stelt de hoogleraar. Van zulke diensten, die rechtstreeks op televisie worden uitgezonden, gaat volgens Barnard niet ten onrechte de suggestie uit dat mensen kerkelijke rituelen tot op zekere hoogte zelf kunnen vormgeven.

In die zin heeft het Koninklijk Huis een voorbeeldfunctie, zei de theoloog. Koninklijke uitvaart- en huwelijksdiensten bieden volgens hem "liturgie op het scherp van de snede" doordat ze heel concreet ingaan op het leven van de overledene of het bruidspaar. "Het Koninklijk Huis is wat dat betreft voorbeeldig doordat het laat zien hoe kerkdiensten op het snijpunt van het menselijk leven en het Evangelie kunnen plaatsvinden."

Televisiekerkdiensten hebben volgens Barnard grote invloed op het beeld dat en de verwachtingen die het grote publiek van de kerk heeft. Het gevaar van de perfect geregisseerde kerkdiensten van het Koninklijk Huis is wel dat mensen daardoor te hoge verwachtingen krijgen van wat de kerk te bieden heeft, aldus Barnard.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken