Bekijk het origineel

Britse auteur Bhatti duikt onder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse auteur Bhatti duikt onder

Theaterstuk lokt woede sikhs uit

2 minuten leestijd

BIRMINGHAM/LONDEN - De schrijfster van een omstreden Brits theaterstuk is ondergedoken uit vrees voor haar leven. Voorstellingen in Birmingham hadden tot gewelddadige protesten van sikhs geleid, die beweerden dat in het toneelstuk hun geloof in een kwaad daglicht zou zijn gesteld.

Vrienden van de schrijfster Gurpreet Kaur Bhatti, zelf een sikh, meldden dat ze op advies van de politie haar huis is ontvlucht. Ze zou een paar keer met de dood zijn bedreigd, citeerde de krant Evening Standard de vrienden.

De directie van het Birmingham Repertory Theater besloot eerder deze week "uit veiligheidsoverwegingen" het stuk van de planken te halen. De leiding weigerde het stuk aan te passen. "Als je in een foyer met 800 vrouwen en kinderen staat en ziet dat er stenen worden gegooid en politieagenten gewond raken, dan gaan veiligheidskwesties spelen. Dat moet wel", motiveerde theaterdirecteur Stuart Rogers zijn besluit.

De directie van een theater in Londen maakte gisteren bekend dat zij overweegt het stuk volgend jaar op te voeren. Een ander theater in Birmingham, de Birmingham Stage Company, treft voorbereidingen om het theaterstuk "Behzti" daar te kunnen laten spelen. De beslissing om het toneelstuk te schrappen is genomen door "lafaards", zei Neal Foster van de Birmingham Stage Company. "Het verhaal mag hier niet eindigen. Ik denk dat vrijheid van meningsuiting belangrijker is dan gezondheid en veiligheid."

Zo'n 400 boze sikhs bestormden zaterdagavond het theater in Birmingham. De protesten vonden plaats op het moment dat veel kinderen naar het theater waren gekomen om elders in het gebouw een kerstvoorstelling bij te wonen.

De sikhs zijn van mening dat het toneelstuk "Behzti" (schande, eerverlies), dat speelt rond twee personen en is gesitueerd in een gurdwara, een sikhtempel, spot met hun religieuze overtuigingen. In de fictieve tempel vinden gewelddadige scènes en een verkrachting plaats. "Als ze een toneelstuk opvoeren over een sikhpriester die iemand in een gurdwara verkracht, zou een andere religie dat ook accepteren?" vroeg Mohan Singh, een plaatselijke sikhleider, zich af. Singh noemde het een goede zaak dat het Birmingham Repertory Theater het "gezonde verstand" heeft laten zegevieren.

In een verklaring liet het theater naderhand weten dat meer dan 800 mensen waren geëvacueerd, beveiligingsmedewerkers waren aangevallen, een foyer was vernield, ramen in een restaurant waren gebroken en apparatuur achter het toneel kapot was geslagen.

Onder de bezoekers raakte niemand gewond. Wel raakten enkele agenten gewond in een poging de menigte onder controle te brengen. Bij de ongeregeldheden hield de politie twee mensen aan. Vijf mensen waren al eerder gearresteerd na protesten buiten het theatergebouw.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Britse auteur Bhatti duikt onder

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 december 2004

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken