Bekijk het origineel

Aftellen voor lancering spaceshuttle

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aftellen voor lancering spaceshuttle

2 minuten leestijd

Bij de NASA in Florida (VS) staat op dit moment alles in het teken van de komende vlucht van de spaceshuttle Discovery. De lancering staat gepland voor 12 mei dit jaar.

Herinneringen aan de laatste spaceshuttlevlucht overschaduwen de komende missie. Tijdens zijn lancering op 1 februari 2003 liep het ruimteveer Columbia een beschadiging aan de linkervleugel op. Daardoor explodeerde de shuttle bij terugkeer naar de aarde. Geen van de zeven astronauten overleefde het ongeluk.

Na de ramp met de Columbia heeft de NASA nog drie ruimteveren over: Endeavour, de vervanger voor de in 1986 verongelukte Challenger, Atlantis en Discovery.

Onderzoekers die het Columbia-ongeluk analyseerden, verwijten NASA de veiligheid niet voldoende in acht genomen te hebben. Daarom is de organisatie er nu alles aan gelegen te bewijzen dat ze deze kritiek ter harte genomen heeft.

Om herhaling van het ongeluk te voorkomen, is de Discovery uitgerust met het zogenaamde "orbiter boom sensor system", een veiligheidssysteem waarmee de buitenkant van de shuttle ook in de ruimte geïnspecteerd kan worden op beschadigingen.

Niet alleen voor het imago van de organisatie is het van groot belang dat deze missie slaagt. Ook voor de bouw van het internationaal ruimtestation is dit cruciaal. Het ruimtestation is bedoeld als springplank om in de toekomst het heelal verder te verkennen, mogelijk zelfs verder dan de maan en Mars.

Het is de bedoeling dat de bouw van dit station tegen het einde van dit decennium is voltooid. Of dit schema nog gehaald kan worden, is de vraag, aangezien de shuttle het enige ruimtevaartuig is dat over mogelijkheden beschikt om grotere onderdelen naar het station te brengen. De afgelopen jaren kwam het daar door het ontbreken van shuttlevluchten niet van.

De NASA houdt, zoals altijd, nog een slag om de arm. De organisatie spreekt van een lanceervenster tussen 12 mei en 3 juni. Shuttles vertrokken al voor de ramp met de Columbia vaker niet dan wel op tijd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 februari 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Aftellen voor lancering spaceshuttle

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 8 februari 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken