Bekijk het origineel

Kabinet blijft bij deelname aan JSF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kabinet blijft bij deelname aan JSF

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Het kabinet houdt, tot ergernis van PvdA, GroenLinks en SP, vast aan deelname van de Nederlandse industrie aan de ontwikkeling van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF).

Dat bleek gisteren tijdens een kamerdebat over het JSF-project.

De linkse oppositie vreest een financieel debacle nu de Amerikaanse rekenkamer heeft gesteld dat het project technisch en financieel onhaalbaar is. De PvdA drong gisteren aan op een onderzoek door de Algemene Rekenkamer naar de afspraken die de regering heeft gemaakt met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin en met de Nederlandse industrie. Het kabinet ziet daar niets in, maar heeft er evenmin bezwaar tegen als de Kamer het onderzoek aanvraagt.

De kritiek van de Amerikaanse rekenkamer is inmiddels achterhaald, zei staatssecretaris Van der Knaap van Defensie. "Zij baseert zich op gegevens uit 1996. Toen Nederland in 2002 besloot aan het project mee te doen, was er al veel veranderd."

De Nederlandse regering investeert 800 miljoen dollar in de ontwikkeling van de JSF. In ruil daarvoor betaalt de regering bij de vervanging van de F-16's een lagere prijs voor de JSF dan landen die niet meedoen aan de ontwikkeling van dat toestel. Bovendien ontvangt de regering een deel van de opbrengst van de verkoop van JSF-toestellen.

Nederlandse bedrijven mogen rekenen op ongeveer 8 miljard dollar aan opdrachten voor de ontwikkeling en bouw van het gevechtsvliegtuig. Tot nu toe is voor 2,3 miljard dollar aan opdrachten binnengehaald.

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken twijfelt er niet aan dat de 8 miljard wordt gehaald. "Veel Nederlandse bedrijven hebben ingetekend voor de uiteindelijke productie van de JSF en die moet nog beginnen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 2005

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kabinet blijft bij deelname aan JSF

Bekijk de hele uitgave van donderdag 31 maart 2005

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken