Bekijk het origineel

Eerste gifgasaanval in Ieper herdacht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Eerste gifgasaanval in Ieper herdacht

3 minuten leestijd

BRUSSEL (AP) - In het Vlaamse Ieper wordt dit weekeinde de eerste gifgasaanval tijdens de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op 22 april 1915 zetten Duitse troepen bij Ieper chloorgas in tegen het Franse leger. Zeker 5000 Franse soldaten kwamen om het leven bij de eerste gifgasaanval in de geschiedenis van de oorlogvoering. Later gebruikten ook de geallieerden gas tegen de Duitse troepen.

Maschadov op geheime

plaats begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische autoriteiten hebben geweigerd het lichaam van de Tsjetsjeense opstandelingenleider Aslan Maschadov over te dragen aan zijn familie. In plaats daarvan hebben ze het op een geheime plaats begraven. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gisteren gemeld.

VOC-ziekenhuis Sri

Lanka monument

COLOMBO (ANP) - Het voormalige VOC-ziekenhuis in de Srilankaanse hoofdstad Colombo komt op de monumentenlijst van het Zuid-Aziatische land. Twee jaar geleden gaf de regering van Sri Lanka nog toestemming om er een hotel van te maken. Lokale media meldden gisteren echter dat dit de historische waarde van het koloniale ziekenhuis te veel zou aantasten. De VOC bouwde het ziekenhuis, met een binnenplaats en overdekte galerijen, in de 17e en de 18e eeuw.

Berlusconi mag nieuwe

regering vormen

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi heeft Silvio Berlusconi gisteren gevraagd een nieuwe regering te vormen. Dat heeft Berlusconi, die woensdag zijn ontslag indiende als premier, laten weten. Ciampi heeft gisteren na anderhalve dag de gesprekken met de politieke leiders van het land over de vorming van een nieuwe regering afgerond. Daaruit zou gebleken zijn dat Berlusconi nog voldoende steun heeft om verder te regeren. Als Berlusconi het mandaat krijgt om verder te regeren, zal zijn nieuwe kabinet waarschijnlijk vandaag al worden beëdigd door Ciampi.

Eis tot voorwaardelijke

straffen tunnelbrand

BONNEVILLE (ANP/AFP) - De Franse justitie heeft gisteren uitsluitend voorwaardelijke celstraffen geëist tegen de belangrijkste verdachten van de rampzalige brand in maart 1999 in de Mont-Blanctunnel. Nabestaanden van de 39 slachtoffers, onder wie één Nederlander, reageerden teleurgesteld. De openbaar aanklager in het proces in Bonneville eiste zes maanden voorwaardelijk voor de Belgische vrachtwagenchauffeur wiens truck met margarine in de tunnel in brand vloog.

Russen gedenken

geboortedag Lenin

MOSKOU (AP) - Honderden veelal bejaarde Russen stonden gisteren in een ouderwets lange rij voor het mausoleum van Vladimir Lenin op het Rode Plein om hun respect te betuigen aan de voormalige Sovjetleider, die exact 135 jaar geleden werd geboren. Onder de aanwezigen, van wie velen met Sovjetvlaggen, was de leider van de Russische communistische partij, Gennadi Zjoeganov. Hij legde een krans voor de glazen vitrine met daarin het gebalsemde lichaam van Lenin. Later legde hij buiten ook bloemen bij de graven van de voormalige Sovjetleiders Stalin, Brezjnev en Andropov.

Wateroverlast teistert

Servië en Roemenië

BELGRADO (AP/ANP) - In het Noordoost-Servische dorp Jasa Tomic zijn door de overstromingen van de afgelopen twee dagen zeker 120 huizen verwoest. Het Servische leger heeft 2000 inwoners van het plaatsje geëvacueerd, aldus de autoriteiten. Ook in het westen van Roemenië heeft hevige regenval heeft tot noodsituaties geleid. Plaatselijke functionarissen omschrijven de overstromingen als de ergste in vijftig jaar.

"Birma gebruikte

gifgas tegen Karen"

BANGKOK (AP) - De militaire junta van Birma heeft onlangs waarschijnlijk gifgas gebruikt tegen Karen-rebellen. Dat zegt althans de in Londen gevestigde mensenrechtengroep Christian Solidarity Worldwide. De Birmaanse minister van Informatie ontkende de beschuldigingen en zei dat zijn land niet in staat is chemische wapens te produceren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Eerste gifgasaanval in Ieper herdacht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 april 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken