Bekijk het origineel

Strijd om de meterkast

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Strijd om de meterkast

5 minuten leestijd

"Glasvezel naar huis en kantoor, dát is echt breedband; dan pas kun je spreken van een verbinding met de virtuele wereld", schreef opiniepeiler Maurice de Hond een paar jaar geleden in zijn boek "De vijfde dimensie". De wereld van supersnel internet is iets minder eenduidig. Is de één bevangen met het 'glasvezelvirus', daar beweert de ander dat de bestaande technieken glasvezel geheel overbodig maken.

Een complete cd -een dikke 70 minuten aan muziek of 700 megabyte aan informatie- via internet binnenhalen en verzenden in ruim drie minuten leek tot voor kort onmogelijk, maar met het nieuwste abonnement bij Unet, leverancier van informatie- en communicatiediensten, is dat volgens directeur Gert van der Weide geen probleem. De digitale enen en nullen schieten dan met de snelheid van het licht door glasvezelkabels de meterkast binnen.

Van der Weide ziet het abonnement als antwoord op de "stunts van aanbieders van adsl over het oude kopernetwerk en kabelexploitanten." Leveranciers van diensten via adsl en kabel, zoals Versatel en kabelmaatschappij UPC, laten de internetter net iets langer wachten dan Unet: een cd komt met zo'n 20 megabit per seconde binnen, in bijna vijf minuten. Verzenden duurt ongeveer 1,5 uur.

In de strijd tussen glas en koper -kabel en telefoonlijn zijn beide koperdraadtechnieken- gaat het om de laatste 300 tot 3000 meter, het stukje van de wijkcentrale naar de meterkast. "Het kabelnetwerk bestaat voor het grootste deel ook al uit glasvezel", zegt Rob van Esch, directeur van de Vecai, de brancheorganisatie van Nederlandse kabelbedrijven.

Door de concurrentie op deze laatste meters zijn de snelheden over koper de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld voor dezelfde prijs. "En deze ontwikkeling is nog niet aan z'n eind", zegt Van Esch. "Apparatuur en modems voor koper worden steeds krachtiger; ze kunnen nog jaren mee. Een paar jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat 20 megabit per seconde over adsl mogelijk was. Glasvezel is voor het laatste stukje naar de meterkast op korte termijn echt niet nodig", meent Van Esch.

Internet via de kabel heeft volgens de Vecai-directeur een goede uitgangspositie. "Kabel heeft een capaciteit van 4 gigabit per seconde, waarvan nu een groot deel voor televisie wordt gebruikt. Door de opkomst van digitale televisie zal er steeds meer ruimte en snelheid beschikbaar komen. Het zal voor adsl een hele klus worden om kabel bij te houden."

Marginaal

Nieuwe en snellere adsl-technieken, zoals adsl2+ en vdsl, noemt Van der Weide echter een lachertje. "Dicht bij de centrale gaat het goed, maar als je er 1,5 kilometer vanaf zit, zakt alles als een plumpudding in elkaar. Dat zie je ook bij kabel; hoe meer gebruikers, hoe meer de verbinding inzakt. Koper is technisch gewoon te beperkt."

Glasvezel kan zonder versterking probleemloos 10 tot 20 kilometer overbruggen, aldus Van der Weide. Anders als bij koperdraad heb je bij glasvezel geen verdeelstations nodig. "Dat scheelt echt gigantisch in de kosten. Bovendien: een abonnement van Versatel van 20 megabit per seconde is niet symmetrisch; data verzenden duurt dus veel langer dan informatie ontvangen. Wij leveren 30 megabit per seconde symmetrisch."

Maar zit de consument wel op dergelijke datasnelheden te wachten? Nederland staat in Europa toch al bijna aan de top wat het aantal breedbandaansluitingen betreft? "De praktijk leert dat als je het aanbiedt, het ook gegeten wordt", zegt Van der Weide. "Het is het kip-of-eiverhaal. Met beveiligingsapplicaties, intensief internetgebruik, drie of vier televisies per huishouden, telefoons en applicaties om bijvoorbeeld meterstanden uit te lezen, is 20 megabit per seconde echt niet voldoende. Interactieve televisie gaat dan echt niet lukken. Ja, misschien één digitaal televisiezendertje met hoge beeldkwaliteit tegelijk. Hiervoor heb je namelijk 18 tot 24 megabit per seconde nodig. Straks met driedimensionale televisie wordt dat nog meer."

Versatel-persvoorlichter Cilesta van Doorn denkt echter dat het nieuwe abonnement wel potentie heeft. "Versatel heeft bewezen dat het werkt. Internet, de publieke omroepen, die nu ook via de kabel het huis binnenkomen, en telefonie kunnen wij over de telefoonlijn via adsl aan 70 procent van de Nederlanders leveren."

Wereldbeeld

Dat de consument volgens onderzoek van adviesbureau Jet-Stream over tien jaar met maximaal 50 megabit per seconde uit de voeten kan, waarmee de noodzaak van glasvezel van de baan lijkt, doet Van der Weide af als onzin. "Je wilt computers toch met elkaar laten praten? Databussnelheden in de computer gaan al over de gigabit per seconde heen. Dat heb je dus nodig. Ik ken een bedrijf dat dagelijks 15 terabyte aan data verstuurt. Bovendien, het blijkt dat het dataverkeer niet elke twee jaar verdubbelt, maar elke acht tot twaalf maanden; dat is sinds 1977 al zo."

De strijd tussen glas en koper is ook in Haagse kringen duidelijk merkbaar. De discussie gaat daar vooral over de verstrekte subsidie -Van der Weide noemt het voorfinanciering- voor glasvezelprojecten. "De glasvezelaansluiting van 2000 huishoudens in Almere is bijvoorbeeld voor een groot deel door de belastingbetaler bekostigd", zegt Van Esch. "Zonder subsidie komt glasvezel vanwege de hoge aanlegkosten niet van de grond. Je kunt er lang of kort over praten, maar van een eerlijke concurrentie tussen glas en koper is beslist geen sprake."

De hoge aanlegkosten van glasvezel zijn voor Van der Weide juist reden om haast te maken met de uitrol van glasvezelkabel. "Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt; zo'n 85 procent van de kosten van het glasvezelnetwerk bestaat uit aanlegkosten."

Op dit moment is adsl de leidende breedbandtechniek in Nederland. Het aandeel glasvezel is marginaal. Dit jaar worden er zo'n tachtig bedrijfsterreinen en woonwijken van glasvezel voorzien; zo'n twintig gemeenten hebben het of zijn ermee bezig, aldus Van der Weide. Eén daarvan is de gemeente Nuenen. "Iedereen spreekt van een succesvol project", zegt Van Esch. "Maar het is wel totstandgekomen met 6 miljoen euro subsidie. Als je het dan commercieel succesvol noemt, heb je volgens mij toch echt een vreemd wereldbeeld."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 mei 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Strijd om de meterkast

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 10 mei 2005

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken