Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Eetlustopwekkende drankjes voor het eten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Eetlustopwekkende drankjes voor het eten

3 minuten leestijd

Frankrijk vierde donderdag de dag van het aperitief. "L'apéro" is een begrip in Frankrijk, het samen genieten van een meestal alcoholisch drankje voor de maaltijd om de eetlust voor het diner op te wekken.

Het woord aperitief komt van het Latijnse "aperire", wat letterlijk "openen" betekent. In Frankrijk zegt men "ouvrir l'appétit" wat vrij vertaald betekent: de eetlust opwekken.

Pas in de twintigste eeuw ontstond de gewoonte een alcoholisch drankje voor de maaltijd te nemen. Het stimuleert de speekselklieren en de maagsappen, waardoor de eetlust wordt opgewekt.

In Frankrijk houdt men niet, zoals veel Nederlanders, van een glas wijn of sherry als aperitief. Fransen drinken aperitiefs op basis van anijs, zoals de bekende pastis van Pernod-Ricard, op basis van gentiaanwortel (Suze of Avéze) of op basis van aromatische planten (Dubonnet, Dolin, Nouilly Prat). Zuivere, kruidige drankjes die alle een alcoholpercentage van rond de 16 of 17 procent bevatten en die -anders dan veel mensen denken- minder sterk zijn dan bijvoorbeeld jenever.

Dolin is, net als Nouilly Prat, familie van de vermout. Suze wordt gemaakt in de Auvergne en de Jura van de wortels van de gentiaanplant. Het drankje stamt al uit 1889 en is heel bitterzoet. Lekker om te drinken met een ijsblokje en/of een schijfje citroen of sinaasappel.

Blauwe kaas

Vooral in het zuiden van Frankrijk gaat de voorkeur uit naar een versterkte zoete aperitiefwijn, zoals Banuyls, Maury of een van de vele Muscats, zoals een Muscats de Beaumes de Venise of de Muscat de Rivesaltes. Maar ook een Byrrh op basis van de grenache- en carignandruif uit de Roussillon is een kruidig rodewijnaperitief, dat uitstekend smaakt met een stukje blauwe kaas.

Bijzondere aperitiefdrankjes zijn een druivensap met armagnac (een soort cognac) met de naam floc de Gascogne, druivensap met cognac (pineau de Charentes) of de appelcider met appeldestillaat (pommeau de Normandie).

De druivensap met cognac is, zoals het verhaal gaat, ontstaan in de zestiende eeuw door een fout van een wijnmaker die per abuis de cognac door het druivensap mengde. De geur doet denken aan dadels. Pineau de Charentes smaakt het lekkerst in gekoelde toestand, maar dan wel zonder ijs. De drank wordt geschonken bij olijven, amandelen of een stukje worst. Behalve een witte is er ook een rode versie.

Feestelijk

Als er iets te vieren valt, is er geen feestelijker aperitief dan een fles champagne, met of zonder likeur van bijvoorbeeld cassis, bramen of perzik. Maar ook andere 'bubbels' zoals een Crémant (de Limoux, de Bourgogne, de Loire of d'Alsace) of Clairette de Die of Saumur de Loire kunnen worden geschonken.

Een heel bekend aperitief is Kir, gemaakt van Crème de cassis en een Bourgogne Aligoté of een extra feestelijke Kir Royal ontstaat door de cassislikeur te mengen met een mousserende wijn.

Men schrijft het ontstaan van Kir toe aan het feit dat de burgemeester van Dijon in de jaren zestig van de twintigste eeuw op feesten en partijen altijd een blanc cassis schonk van crème de cassis met wijn van de zure aligotédruif uit de streek. Men noemde dit drankje vervolgens naar deze burgervader, genaamd Kir.

Naast al deze alcoholische drankjes zijn er ook voldoende mogelijkheden om een aperitief zonder alcohol te schenken. Denk eens aan alle soorten vruchten- en kruidensiroop (sirope de menthe, muntsiroop) die volop verkri jgbaar zijn zowel in Frankrijk als in Nederland. Verfrissend met mineraalwater met of zonder prik.

Hapjes

Altijd lekker en gemakkelijk als hapje bij het aperitief, zijn olijven, groen of zwart, met of zonder piment, knoflook of kruiden. Maar ook gezouten amandelen of cashewnoten smaken goed. En dan natuurlijk de eenhapshapjes, zoals een toostje met tapenade, auberginekaviaar, zalm, paté of blauwe kaas. Stelregel blijft: het moet net lekker zijn, maar mag de eetlust zeker niet laten verdwijnen.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Eetlustopwekkende drankjes voor het eten

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 juni 2005

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's