Bekijk het origineel

Geweld in Noord-Ierland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Geweld in Noord-Ierland

3 minuten leestijd

BELFAST - Na een bittere gewapende strijd van 35 jaar wil het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) de wapens inleveren en op vreedzame wijze zijn doelstellingen verwezenlijken. Een overzicht van tientallen jaren bloedig geweld:

1970-1971: Het Ierse Republikeinse Leger neemt de wapens op.

1973-1974: Eerste voorzichtige pogingen tot een machtsdeling tussen protestanten en katholieken worden ondernomen. Het Akkoord van Sunningdale loopt, na algemene staking van protestanten, op niets uit.

1981: Tien IRA-gevangenen sterven in de gevangenis na een hongerstaking. In de volgende jaren pleegt de IRA aanslagen tot in Londen. Doelwit zijn onder meer de ambtswoning van de premier, en een hotel in Brighton op het moment dat de Conservatieven daar hun congres houden.

1992: Politiek keerpunt: in Londen komen voor het eerst na de Ierse deling van 1921 politici uit Ierland en Noord-Ierland samen. In Dublin beginnen onderhandelingen tussen de Britse en de Ierse regering over de kwestie.

1997: Na het bestand door de IRA wordt Sinn Fein toegelaten tot het in 1996 begonnen vredesoverleg van alle betrokken partijen, de echte doorbraak. Voor het eerst zat de grootste protestantse partij in Noord-Ierland, de Ulster Unionist Party van David Trimble, aan één tafel met Gerry Adams van Sinn Fein. De Democratische Unionistische Partij van de radicale dominee Ian Paisley, die tegen elk concessie aan de katholieken is, blijft weg.

1998: In april rolt een vredesakkoord uit de onderhandelingen, de Goede-Vrijdagakkoorden. Die worden in mei met ruime meerderheid aanvaard door zowel Ieren als Noord-Ieren. Zij voorzien in een regionaal parlement (108 zetels) met beperkte bevoegdheden, een ministerraad en een raad die zich bezighoudt met de relatie tussen Ulster en Ierland. Het parlement kan besluiten alleen nemen met een meerderheid van 70 procent om te voorkomen dat de protestantse meerderheid steeds de katholieke minderheid overstemt.

2001: De Noord-Ierse unionistische premier Trimble neemt in juli ontslag omdat de IRA niet meewerkt met ontwapening. In oktober maakte het Ierse Republikeinse Leger bekend dat het begonnen is met de ontwapening. In november wordt Trimble opnieuw gekozen als eerste minister.

2004: Een poging van de Britse premier Blair, zijn Ierse collega Ahern en de Amerikaanse president Bush het vredesproces weer vlot te trekken, loopt op niets uit. Het controleren van de ontwapening door de IRA blijkt opnieuw een struikelblok.

2005: Blair en Ahern verklaren in februari tezamen dat de criminele activiteiten van de IRA een obstakel vormen voor het vredesproces. De organisatie wordt in verband gebracht met een bankoverval waarbij 38 miljoen euro buit werd gemaakt en met de moord op een katholieke man. De IRA reageert door te zeggen dat al zijn vredesvoorstellen van tafel zijn gehaald.

In april dringt Sinn Fein-leider Gerry Adams er bij de IRA op aan de wapens neer te leggen. Het wordt tijd deel te nemen aan het politieke vredesproces. Op 28 juli beveelt de IRA zijn vrijwilligers de gewapende strijd te staken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Geweld in Noord-Ierland

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 juli 2005

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken