Bekijk het origineel

Rice: Amerikanen nog lang in Irak

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rice: Amerikanen nog lang in Irak

2 minuten leestijd

NEW YORK - Het is niet onmogelijk dat de Amerikaanse aanwezigheid in Irak over tien jaar nog steeds gewenst is.

Dat zei Washingtons minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, gisteren tijdens een bijeenkomst met de commissie buitenland van de Senaat.

Zowel Republikeinse als Democratische senatoren drongen bij Rice aan op meer duidelijkheid over het Amerikaanse beleid in Irak. "Wij moeten er rekening mee houden dat de meeste Amerikanen ons vertrek uit Irak zouden toejuichen", aldus Republikeins senator Richard Luger, voorzitter van de commissie.

Volgens een recente peiling van het persbureau Associated Press keurt 61 procent van de Amerikanen het Irakbeleid van de regering-Bush af.

Minister Rice ziet overigens vooruitgang. Het nieuwe Iraakse leger en de politie zijn volgens haar steeds beter in staat hun veiligheidstaken waar te nemen. Verder benadrukte zij de inzet van zogeheten provinciale reconstructieteams (PRT's) die de Irakezen helpen hun (sociale) infrastructuur op te bouwen.

De Amerikaanse teams gaan in Irak agenten trainen en rechtbanken opzetten. Ook moeten ze de plaatselijke overheden helpen bij bijvoorbeeld het aanleggen van rioleringen en irrigatiesystemen.

Volgens minister Rice passen de PRT's in het Amerikaanse Irakbeleid om gebieden te bevrijden van opstandelingen en duurzame nationale instellingen te vestigen. "We zijn op weg van een overgangsperiode naar een strategie om een permanente Iraakse regering voor te bereiden op de beslissende overwinning."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Rice: Amerikanen nog lang in Irak

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 oktober 2005

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken