Bekijk het origineel

Veenendaal wil miljoenen van ING

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Veenendaal wil miljoenen van ING

Bank zou fouten gemaakt hebben in kwestie rond freulestichting

2 minuten leestijd

VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal gaat 9,6 miljoen dollar (11 miljoen euro) van de ING-bank eisen in de kwestie rond de stichting Freule Lauta van Aysma.

Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt.

Volgens de gemeente heeft de bank diverse fouten gemaakt bij geldtransacties van de stichting. Bij een getuigenverhoor in 2004 voor de rechtbank te Utrecht kwamen volgens de gemeente veel nalatigheden van de bank boven water waardoor de gemeente voor miljoenen is gedupeerd.

Veenendaal stond in 2002 garant voor de schulden van de stichting Freule Lauta van Aysma. Deze exploiteerde seniorenwoningen onder supervisie van de centrale kerkenraad van de hervormde gemeente Veenendaal.

De centrale kerkenraad benoemde ambtsdragers uit zijn midden in het bestuur van de stichting. De penningmeester speculeerde met tijdelijk overtollige gelden in, zo was hem voorgehouden, niet-opvraagbare dollargaranties die hoge rentes zouden opleveren. De gelden werden echter tot zijn verbazing wel opgevraagd en zijn in Amerika spoorloos verdwenen.

Wethouder W. van Maanen gaf gisteren aan dat de bijbehorende formulieren van de bank niet door de juiste mensen bij de freulestichting zijn getekend. Ook heeft de ING-bank nooit gekeken of de stichting handelde conform haar statuten. Daarin staat als doelstelling woningverhuur aan ouderen, maar niet het nemen van grote financiƫle risico's.

Dat de ING doorkreeg dat alles niet goed in elkaar stak, bewijst volgens Van Maanen wel het feit dat er op een zondagavond een ING-medewerker voor handtekeningen naar Veenendaal werd gestuurd. Van Maanen: "Er zijn toen, op zondagavond, door twee bestuursleden van de stichting alsnog handtekeningen onder de bankgarantie gezet."

Van Maanen verwacht dat de rechter half maart uitspraak doet over de claim.

Veenendaal doet ook verwoede pogingen om de schade, minimaal 12 miljoen euro, op anderen te verhalen. Zo stelt ze de adviseur van de stichting, de bestuurders en Roza Accountants aansprakelijk voor hun betrokkenheid bij het debacle.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

Veenendaal wil miljoenen van ING

Bekijk de hele uitgave van donderdag 17 november 2005

Reformatorisch Dagblad | 23 Pagina's

PDF Bekijken