Bekijk het origineel

Pakje of cadeau

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Pakje of cadeau

7 minuten leestijd

Even een papiertje om een doos bonbons wikkelen en het aardigheidje voor de gastvrouw is verpakt. Het kan ook anders. Mooi glanzend cadeaupapier, strik en lint maken dat het geschenk er verzorgd uitziet. "De aandacht die je aan het inpakken besteedt, zegt iets over het gebaar dat je maakt."

Fraai is anders. De manier waarop de verkoopster bij een winkel als Marskramer of Blokker een cadeautje inpakt, verdient over het algemeen geen schoonheidsprijs. Om maar niet te spreken over het lelijk groene of oranje-grijze papier waarop met grote letters de naam van de winkel staat gedrukt.

Bij parfumerieketens en cadeauwinkels is het meestal de omgekeerde wereld. Wie daar een presentje koopt, is soms vijf minuten kwijt omdat het meer dan fraai wordt ingepakt. Dat is niet handig als je haast hebt. Kortom: er valt op inpakgebied nog best het een en ander te verbeteren.

Ingrid Kroeze van inpakshop.nl uit Leusden biedt daarbij graag de helpende hand. Uit ervaring weet ze hoe belangrijk de verpakking van een cadeau is. "Ik heb een aantal jaren in een drogisterij gewerkt. Een groot aantal klanten kwam speciaal in onze winkel een geschenk halen omdat ze wisten dat wij het mooi inpakten."

Krantenpapier

Begin dit jaar ontstond het idee om workshops te geven. "Ik kwam erachter dat er in Nederland op inpakgebied niet veel cursussen zijn. Alleen bij papiergroothandels, maar daar kunnen particulieren niet terecht. " Kroeze startte op Valentijnsdag. Het liep direct storm. "Tot aan de zomervakantie had ik zeker twee à drie workshops per week, na augustus is het alleen nog maar drukker geworden. Momenteel zit ik al op vier à vijf sessies in de week."

Klanten van Kroeze komen zowel uit de particuliere hoek als uit de zakelijke sector. "Ik krijg veel aanvragen van winkels die hun personeel een workshop aanbieden. Steeds vaker zijn het echter ook particulieren die hier over de vloer komen. Zij vinden het leuk om van een pakje een echt cadeau te maken."

Een opmerking als: "Het gaat toch om de inhoud, niet om de verpakking" wijst de cursusleidster resoluut van de hand. "De zorg en de aandacht die je aan het inpakken besteedt, zeggen iets over het gebaar dat je maakt. Dat betekent overigens niet dat je altijd duur inpakpapier moet gebruiken. Het kan juist grappig zijn om een dure camera in krantenpapier te wikkelen en daaromheen een touwtje te knopen."

Snel en strak

De cursisten luisteren tijdens een basisworkshop in Leusden geïnteresseerd naar de tips en voorbeelden van Kroeze. De achtergrond van het gezelschap is divers. Vier zussen uit Houten vinden het leuk om mooie cadeautjes te maken. Twee andere dames maken beroepsmatig geschenkmanden ter gelegenheid van huwelijken en feesten.

Dubbele waaiers, gekrulde linten en zelfgevouwen zakjes. In een paar uur tijd mogen de cursisten verschillende cadeauverpakkingen maken. In een rap tempo komen handige tips en variatiemogelijkheden voorbij. "Gebruik in ieder geval niet te veel papier en plakband", benadrukt Kroeze.

Anke van Grol uit Den Bosch is ijverig aan het vouwen en plakken. De voormalige projectmanager heeft plannen om een webwinkel met exclusieve cadeaus te starten. Ze verwacht dat de workshop haar daarbij van pas komt. "Ik wil straks zo snel en zo strak mogelijk cadeautjes in kunnen pakken. Vooral de methode van Ingrid om een fles te versieren vind ik origineel."

De fles die is voorzien van een dubbele waaier spreekt ook cursist Karen Hemel uit Houten het meest aan. Zij volgt de workshop samen met haar moeder. "Ik had Ingrid bezig gezien op de KreaDoebeurs. Het leek me leuk om de basiscursus te volgen omdat ik veel werk maak van het versieren van geschenken. Kindercadeautjes pak ik samen met mijn kinderen in. Daar maken we altijd een feestje van. We plakken bijvoorbeeld ballonnen op zo'n cadeautje."

Aan het eind van de workshop gaan de cursisten naar huis met een tas vol fraai versierde doosjes. "Te mooi om uit te pakken", verzucht een deelneemster. "Precies, dat is nu mijn bedoeling", zegt Kroeze. "De verpakking is al een cadeau."

Meer informatie: 033-4320833 en www.inpakshop.nl.

KADER 1

Overhemdverpakking

Het overhemd is geschikt voor cadeautjes die rechtop kunnen staan.

Knip het papier op maat:

- De uiteinden van het papier moeten elkaar in het midden op de achterkant kunnen overlappen.

- Voor de onderkant geldt dat beide zijden van het papier elkaar net iets over het midden moeten overlappen.

- Voor de bovenkant geldt dat het papier (ongeveer 10 centimeter) boven het cadeau moet uitsteken.

Leg het cadeau op het papier, maak de achterkant en de onderkant vast. Plak plakband altijd in de lengterichting over de uiteinden heen.

Vouw het teveel aan papier aan de bovenkant één keer om richting de achterkant van de verpakking.

Plak net onder deze vouw een paar lange stukken lint in het midden vast.

Vouw het papier nog een keer om.

Knip het papier aan beide zijkanten net onder de kraag een derde in.

Vouw het vrijgekomen kraagje schuin naar voren en plak dit vast. Het lint kun je krullen of knopen als stropdas. Vouw de open schouders schuin naar achteren en zet deze vast met plakband.

KADER 2

De ceremonie van het geven

Waarom pakken we cadeautjes eigenlijk in? "Om er een kleine ceremonie van te maken", weet etiquettedeskundige Reinildis van Ditzhuyzen. "Hoe mooier een geschenk is ingepakt, hoe spannender het wordt om het te openen. De ontvanger moet eerst nog strikjes en linten losmaken. Daardoor duurt de ceremonie ook langer."

Te hoge verwachtingen wekken door een goedkoop cadeau een dure uitstraling te geven, kan volgens Van Ditzhuyzen niet snel. "Als iemand doucheschuim van 2,95 euro vraagt, dan mag je die best mooi inpakken. De ontvanger hoort een geschenk niet op de waarde te beoordelen. Het gaat om het gebaar dat de gever maakt. De verpakking mag natuurlijk geen vlag op een modderschuit zijn. Een prul weggeven hoort niet."

De etiquettedeskundige besteedt altijd aandacht aan cadeaus die ze weggeeft. "Ik vind het enig om ze zelf in te pakken. Ik zorg dat ik altijd mooi inpakpapier en linten in huis heb. Dat laatste is trouwens niet zo'n probleem. Ik krijg regelmatig bloemen. Daaraan zitten vaak veel linten. Die knip ik af en stop ik in een grote zak. Daarmee kan ik jarenlang vooruit."

KADER 3

Wegwerpproduct uit Azië

Prins Papier uit Uithoorn verkoopt jaarlijks tientallen miljoenen meters cadeaupapier, vertelt directeur Jan Richard Louw. "Ieder jaar groeit onze omzet. Ook als consumenten minder te besteden hebben, blijven ze elkaar cadeautjes geven. En om elk geschenk hoort nu eenmaal een papiertje. Wij hebben het voordeel dat we een wegwerpproduct leveren."

De Uithoornse papierproducent verkoopt zowel de consumentverpakkingen van 2 meter als de toonbankrollen met een lengte van 200 of 300 meter. "Naar beide is evenveel vraag."

Prins Papier brengt steeds wisselende collecties. "De tijd dat een dessin tien jaar meeging, is voorbij. Daarom hebben wij een aantal stylistes in dienst die de trends uit de modewereld nauwgezet volgen."

Het papier laat Louw steeds vaker in Azië drukken. "Momenteel investeren fabrieken daar in allerlei druktechnieken. Het trendy papier met glitterdruk en foliepapier kunnen ze daar vrij gemakkelijk maken. En juist naar dat papier is veel vraag. Daarmee kan de individuele winkelier zich onderscheiden van de grote winkelbedrijven."

KADER 4

Gerecycled inpakpapier

"Wij pakken in zoals de klant het wil", zegt Sabine van den Berg, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van De Tuinen, een landelijke keten van ruim zestig drogisterijen. "Vanuit het hoofdkantoor verzorgen wij het papier en materiaal zoals strikken en linten. Op die manier hebben cadeautjes die onze klanten kopen overal dezelfde uitstraling. Verder krijgen onze vestigingen geen instructies."

De drogisterijketen geeft ook geen interne opleidingen op inpakgebied. "Ons personeelsbestand bestaat voor 99 procent uit vrouwen. In ieder filiaal is er wel een personeelslid te vinden dat het in de vingers heeft. Maar eigenlijk hebben de meeste vrouwen er wel aardigheid in om cadeautjes te versieren, is onze ervaring."

De Tuinen koopt meestal voor de winter en de zomer apart papier in. In de meeste gevallen laat de keten het logo erop drukken. "Verder mag het papier absoluut niet doorzichtig zijn. Ook gebruiken wij altijd gerecycled papier. Dat heeft een natuurlijke uitstraling, passend bij onze producten."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

Pakje of cadeau

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken