Bekijk het origineel

Claim tegen Philip Morris vernietigd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Claim tegen Philip Morris vernietigd

Tabaksindustrie haalt opgelucht adem

3 minuten leestijd

NEW YORK - Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Illinois heeft gisteren de verplichting voor tabaksfabrikant Philip Morris om een schadevergoeding van 10 miljard dollar (8,3 miljard euro) te betalen ongeldig verklaard.

Philip Morris mag stellen dat light sigaretten minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan gewone. Met de uitspraak boekte de tabaksfabrikant een belangrijke overwinning in een van de grootste schadeclaims tegen het bedrijf.

Een lagere rechtbank had de boete van 10 miljard dollar in 2003 opgelegd aan Philip Morris, onderdeel van Altria Group. De zaak werd aangespannen in een zogenoemde "class action suit", waarbij 1,1 miljoen rokers zich hadden aangesloten. Philip Morris ging echter niet akkoord met de beslissing en besloot het vonnis aan te vechten.

De eisers beschuldigden Philip Morris van misleidende marketing, omdat het bedrijf sigaretten op de markt bracht als light, terwijl die in feite even schadelijk bleken als gewone. Light sigaretten waren in 2003 goed voor 85 procent van de Amerikaanse sigarettenmarkt.

Vier van de zes rechters van het hooggerechtshof wezen deze klacht af, omdat het gebruik van termen als "light" zijn toegestaan door de overheid. "Morris volgde de specifieke richtlijnen van de Amerikaanse overheidscommissie voor handel, de Federal Trade Commission", aldus de rechtbank.

Altria liet weten dat het "dankbaar" was voor het vonnis.

"Deze uitspraak heeft gevolgen voor andere schadeclaims. Daarom is de uitspraak van het hof in Illinois van grote betekenis voor Altria en Philip Morris en voor de sigarettenindustrie in het algemeen", aldus marktanalist David Adelman van investeringsbank Morgan Stanley in New York.

Tal van rechtbanken hebben de laatste tijd schadeclaims tegen Philip Morris afgewezen. Alleen dit jaar al werden meer dan 135 "class action lawsuits", rechtszaken waarbij medeklagers zich bij een bepaalde schadeclaim kunnen aansluiten, door rechtbanken afgewezen.

Een grote vraag is wat er nu gaat gebeuren in Florida, waar Philip Morris een schadeclaim van 145 miljard dollar boven het hoofd hangt. "Als Philip Morris in staat is om ook die dreiging af te wenden, dan lijken de ergste juridische zorgen voor het bedrijf van de baan", aldus Adelman. De beurs reageerde positief op de beslissing in Illinois. Het aandeel Altria steeg met 2,89 dollar (3,9 procent) tot 76,62 dollar bij het sluiten van de markt.

De critici van Philip Morris reageerden teleurgesteld. "Dit is een sombere dag voor consumenten", aldus Jeffrey Cooper van advocatenkantoor SimmonsCooper in East Alton in Illinois, die de klagers vertegenwoordigde.

"Eén zege betekent nog niet het einde van alle zorgen voor de tabaksindustrie", aldus Richard Daynard, voorzitter van het Tobacco Control Resource Center, een organisatie die klagers helpt bij het verzamelen van belastende informatie over de sigarettenindustrie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Claim tegen Philip Morris vernietigd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 16 december 2005

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken