Bekijk het origineel

Vogelgriep duikt op in Afrika

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vogelgriep duikt op in Afrika

Deskundigen ontdekken H5N1-virus in Nigeria

2 minuten leestijd

PARIJS - In Nigeria is vogelgriep geconstateerd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie voor Dieren (OIE) gisteren bekendgemaakt. Het is volgens de OIE de eerste keer dat het virus in Afrika opduikt.

Uit tests uitgevoerd in een Italiaans laboratorium blijkt dat het gaat om het ook voor mensen gevaarlijke virus H5N1. De Nigeriaanse autoriteiten hebben de locatie van de uitbraak, een pluimveeboerderij in het dorp Jaji in de noordelijke deelstaat Kaduna, gedesinfecteerd en de dieren in quarantaine geplaatst, aldus de OIE in een verklaring. Van de 46.000 kippen, ganzen en struisvogels op de boerderij zouden er 40.000 aan het virus zijn bezweken. De rest is afgemaakt.

De Nigeriaanse autoriteiten maakten bekend dat uit eerste tests is gebleken dat kippen die om onduidelijke oorzaak waren doodgegaan in de aangrenzende deelstaat Kano, niet besmet zijn met de vogelgriep. Niettemin drongen ze er bij boeren op aan sterfte onder hun pluimvee te rapporteren.

De Vereniging voor Pluimveehouders van Kano bekritiseerde de trage respons van de federale regering. De boerderij waar de uitbraak zich heeft voorgedaan is nog steeds niet van de buitenwereld afgesloten, aldus de belangenorganisatie.

De OIE, die samenwerkt met de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties FAO, liet weten nog deze week een team van deskundigen naar het getroffen gebied te sturen om de situatie in ogenschouw te nemen en advies te geven. Het gevaar bestaat volgens deskundigen dat H5N1 muteert tot een variant die eenvoudig overdraagbaar is van mens op mens, waardoor een pandemie kan ontstaan.

Een 26-jarige Chinese vrouw heeft de vogelgriep onder de leden, maakte de Chinese regering gisteren bekend. Ze is zeker de elfde persoon die het virus in China heeft opgelopen.

De vogelgriep heeft vanaf 2003 het pluimvee in Aziƫ hard getroffen. Zo'n 140 miljoen vogels moesten worden afgemaakt. Tientallen Aziaten zijn aan het virus bezweken. Vervolgens dook het op in Europa en het Midden-Oosten. Gevreesd wordt dat het veel schade kan aanrichten in verarmde, nauwelijks bestuurde Afrikaanse regio's waarvan de bewoners vaak kippen houden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Vogelgriep duikt op in Afrika

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 februari 2006

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken