Bekijk het origineel

Luie peren per mail

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Luie peren per mail

"Geen uren in de keuken, maar wel veel oh's en ah's aan tafel"

6 minuten leestijd

Karin Luiten doet in culinaire zaken. Verslingerd aan het koken als ze is, startte ze een jaar geleden haar eigen bedrijf: Koken met Karin. Ze zal haar klanten geen sprinkhanen laten frituren. Met haar websites, mailings en workshops leert Karin mensen hoe je gewoon lekker kunt koken, met weinig moeite en een groots effect. "Ik ben gespecialiseerd in gerechten die er heel ingewikkeld uitzien, maar dat echt niet zijn."

"Ik ben opgegroeid in een aardappel-groente-vleesgezin", vertelt Karin Luiten (39) in haar appartement in het Amsterdamse Oud-West. "Kokkerellen vond ik vroeger al leuk, maar het bleef bij appeltaart en soep. Toen ik als 17-jarige au pair naar Zwitserland ging, moest ik ineens elke middag voor drie kinderen een maaltijd op tafel zetten. Kookboeken waren toen mijn redding. Zo is de kookliefde begonnen."

Bij de koffie serveert de Amsterdamse kokkin zelfgebakken amandelcake. Ze zijn verpakt in felgekleurde bakvormpjes. "Dit noem ik mijn tienminutencakejes. Ze zijn heerlijk en snel klaar." Die uitspraak past helemaal in Karins filosofie. Met haar concept Koken met Karin wil ze mensen laten zien dat koken niet moeilijk is. "Iedereen kan voor lekker eten zorgen zonder al te veel gedoe. Mijn opzet is: met weinig moeite een groot effect. Geen uren in de keuken, maar wel verrukte oh's en ah's aan tafel. Echt, iedereen kan het."

Minifornuisje

Toen Karin terugkwam uit Zwitserland, ging ze Frans en Spaans studeren in Amsterdam. Toch deed ze niets liever dan kokkerellen voor vrienden. "Terwijl ik een minifornuisje had, met gasflessen eronder. Maar het ging prima! Ik ontdekte dat je geen ingewikkelde apparaten nodig hebt om goed te koken."

Na haar afstuderen werkte Karin bij een uitgeverij en De Nederlandse Opera. "Leuke banen, maar ik kwam erachter dat mijn hart bij twee dingen ligt: koken en tekenen. Ik had alleen geen idee wat ik er precies mee moest. Tot een vriend me tipte om een website op te zetten. Dan kon ik koken en tekenen combineren."

De Amsterdamse begon met haar website als hobby. "Ik schreef eerst al m'n recepten uit en plaatste die op de site. Om er een vrolijk geheel van te maken, maakte ik er illustraties bij. De belangstelling groeide en ik kreeg al snel mailtjes met vragen over koken." Om het serieus aan te pakken, hield Karin een enquête onder kennissen en collega's, om hun ideeën over koken te peilen. "Daar kwamen unaniem misvattingen uit: lekker koken is moeilijk, tijdrovend en veel gedoe. Daar speel ik op in, door met mijn website en workshops mensen aan het koken te krijgen op een manier die niet tijd- en geldverslindend is."

Valentijnsrecept

Op haar website staat een scala aan recepten. Voor hoofd-, bij- en nagerechten, gebak en menu's. Van luie peren tot aspergesoep en van tomatentaart tot zalmquiche, al dan niet met wijntip.

Hoe divers de recepten ook zijn, ze hebben één overeenkomst: ze voldoen aan Karins motto. Eenvoudig en snel. Karin: "Op mijn site geen terrine met zeventien laagjes groente. Zoiets maak ik wel zelf, voor vrienden. De website is gespecialiseerd in gerechten die er ingewikkeld uitzien, maar dat niet zijn."

Inmiddels is er een tweede website bij gekomen. Op haar weblog, Koken.blogo, plaatst Karin elke dag om 10.00 uur een recept. Door de week iets eenvoudigs, in het weekend wat uitgebreider. "En natuurlijk aangepast aan de seizoenen. Nu staan wintergroenten centraal. Aan het eind van het jaar zijn dat een week lang kerstmenu's en op Valentijnsdag had ik een heerlijk gerecht met oesters."

Elke maand stuurt Karin per mail een nieuwsbrief rond, met een keur aan recepten en kooktips. Iedereen kan zich opgeven voor de gratis service.

Naast de website verzorgt Karin workshops, catering en culinaire relatiegeschenken. In haar kookstudio in de Amsterdamse Pijp ontvangt ze groepen tot vijftien personen, zoals vriendenclubs, collega's of zakenrelaties. "De studio heeft een huiselijke uitstraling, zodat ik mensen op een persoonlijke manier aan het koken kan krijgen. Daarbij sluit ik aan bij iets wat kenmerkend is voor de groep. Binnenkort komen er bijvoorbeeld mensen van een bedrijf dat Roodvis heet, dan gaan we een compleet rood menu koken, met uiteraard roodvis in de hoofdrol."

Bij de workshops probeert Karin het midden te zoeken tussen vertrouwde gerechten en nieuwe dingen. "Ik kom dus niet met gefrituurde sprinkhanen aanzetten. Maar ik laat mensen wel iets maken wat ze thuis niet snel zouden doen. Bijvoorbeeld ravioli. Of ik laat ze zelf duivenborstjes fileren. Achteraf zeggen ze vaak: Hé, ik heb wel succes, koken is helemaal geen gedoe!"

Chocoladetaart

Website en workshops worden altijd omlijst met origineel, lichtvoetig tekenwerk. Van achter haar bureau maakt Karin een schetsje. Met zwarte pen zet ze een vrouwtje op papier dat met een kopje thee naast zich de krant zit te lezen. "Als ik een kookworkshop voor de redactie van het Reformatorisch Dagblad moest verzorgen, zette ik bijvoorbeeld zo'n tekeningetje op het recept of versierde er de menukaarten mee."

Speciaal voor bedrijven ontwerpt Karin geïllustreerde recepten om cadeau te doen aan zakenrelaties. "Daar teken ik dan het logo en de eigenaar van het bedrijf in. Of ik maak een striptekening over de samenwerking." Voor jarige werknemers is er een feestrecept in een kokertje. Daar zit bijvoorbeeld een recept in voor chocoladetaart, compleet met enkele ingrediënten en een kleine verrassing.

Mensen die thuis een diner willen geven, kunnen de catering door de Amsterdamse kookexpert laten verzorgen. Maar ook een borrel, picknick of high tea is mogelijk. "Ik zorg dat alles op rolletjes loopt. Ik doe boodschappen, kook, schenk wijn, bedien en ruim af. Op verzoek teken ik uitnodigingen en menukaarten." Voor de boodschappen toert Karin op haar "cateringfiets" door Amsterdam. Met twee rode fietstassen, waar in grote letters op staat: Koken met Karin.

Ook websiteprofessionals hebben Karin ontdekt. Haar weblog is genomineerd voor de Dutch Bloggies in twee categorieën: Beste Nieuwkomer en Beste Themaweblog. De culinaire zaken gaan dus goed. Karin, opgewekt: "Ik droom van een kookimperium."

Meer informatie: www.kokenmetkarin.nl en http://koken.blogo.nl. Aanmelden voor gratis culinaire nieuwsbrief: info@kokenmetkarin.nl.


Tip van Karin

Een goede voorraad is het halve werk. Leg een basisvoorraad aan van veelgebruikte en handige lekkermakers.

- Hardware: olijfolie, azijn, kappertjes, augurkjes, mosterd, mayonaise en sambal.

- Software: uien, knoflook, Spaanse pepers, Parmezaanse kaas, bouillon, gepelde tomaten.

- Bakspul: suiker, bloem, eieren.

- Kruiden en specerijen: peper en zout, kerrie, paprikapoeder, chilipoeder, kaneel, ketoembar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Luie peren per mail

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 4 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken