Bekijk het origineel

Milosevic begraven in Pozarevac

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Milosevic begraven in Pozarevac

2 minuten leestijd

POZAREVAC - Tienduizenden mensen hebben zaterdag afscheid genomen van de voormalige Servische president Slobodan Milosevic.

De kist met daarin zijn lichaam stond zaterdag enkele uren voor het Servische parlement in Belgrado, waar aanhangers van 'Slobo' de kans kregen hem de laatste eer te bewijzen. In de loop van de middag werd het lichaam van de oud-president, die vorige week zaterdag in zijn cel in Scheveningen overleed, overgebracht naar zijn geboorteplaats Pozarevac, waar een tweede afscheidsceremonie werd gehouden.

Na afloop werd hij ter aarde besteld in de tuin van zijn ouderlijk huis. De naaste familie van Milosevic woont de plechtigheden niet bij. Ze vreesden in Servië te worden aangehouden en zijn in Moskou gebleven. De Socialistische Partij van wijlen Milosevic organiseerde de begrafenis. De begrafenis in werd bijgewoond door naar schatting 20.000 mensen. Donderdag en vrijdag waren al zo'n 70.000 mensen langs de baar in Belgrado getrokken.

Het lichaam van Milosevic arriveerde woensdag vanuit Nederland in de Servische hoofdstad. De familie en de Socialistische Partij kregen van de regering geen toestemming het lichaam op te baren in het parlementsgebouw in Belgrado of op andere prominente locaties. Uiteindelijk viel hun keus op het bouwvallige Museum van de Revolutie, waar voorheen de geschenken werden tentoongesteld die de vroegere Joegoslavische leider Josip Broz Tito had ontvangen.

De dochter van Slobodan Milosevic noemde de begrafenis van haar vader gisteren een schandaal. De voormalig president van Joegoslavië had te ruste gelegd moeten worden in Montenegro, waar zijn vader begraven ligt, en niet in zijn geboortedorp Pozarevac in Servië, aldus dochter Marija Milosevic. Servië heeft Milosevic verraden, zei Marija. De Servische autoriteiten arresteerden hem in 2001 en leverden hem uit aan het Joegoslaviëtribunaal.

Milosevic' zoon Marko zei echter dat zijn vader is begraven zoals hij wilde. Marija, die in Montenegro woont, ligt al jaren overhoop met haar broer Marko en haar moeder Mirjana Markovic. Moeder en zoon wonen in Rusland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Milosevic begraven in Pozarevac

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 maart 2006

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken