Bekijk het origineel

Zeker 400 doden bij gevechten in Tsjaad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zeker 400 doden bij gevechten in Tsjaad

2 minuten leestijd

NDJAMENA - Bij de gevechten in en om de Tsjadische hoofdstad Ndjamena zijn sinds donderdag ten minste 400 doden gevallen, heeft minister van Territoriaal Beheer generaal Mahamet Ali Abdullah gisteren bekendgemaakt.

Het dodental omvat gedode rebellen, gesneuvelde militairen en burgerslachtoffers, zei de minister. Bovendien zijn 271 rebellen gearresteerd en veertien van hun voertuigen in beslag genomen, aldus Abdullah.

Naar aanleiding van de aanval van donderdag heeft Tsjaad gisteren alle betrekkingen met het buurland Sudan verbroken en Sudanese diplomaten opgedragen het land te verlaten, maakte president Idriss Deby bekend. Volgens de Tsjadische overheid zijn de rebellen gesteund vanuit Khartoem. Deby zei ook dat hij alle 200.000 Sudanezen die het geweld in Darfur zijn ontvlucht en zich momenteel in kampen in Tsjaad ophouden, het land uit zal zetten indien de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie geen actie ondernemen tegen de Sudanese overheid. Volgens Deby moet de internationale gemeenschap begrijpen dat genoeg genoeg is, en dat Khartoem moet ophouden te proberen zijn bewind omver te werpen.

De gevangengenomen rebellen werden gisteren door het leger door de straten van Ndjamena gereden en een aantal doden werd voor het parlementsgebouw tentoongesteld, om duidelijk te maken wie donderdag als overwinnaar uit de strijd kwam. Het merendeel van de gevangenen is jonger dan 25 en velen van hen beweren Sudanees te zijn. Zij zeiden te zijn gedwongen tot de rebellenstrijdmacht toe te treden. Ook waren er onder de gevangenen voormalige Tsjadische militairen.

De gevechten in Tsjaad braken donderdagmorgen uit toen de rebellen posities aanvielen die soldaten woensdag rond Ndjamena hadden ingenomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Zeker 400 doden bij gevechten in Tsjaad

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 april 2006

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken